Φυσική σκόνη μαστίχας. Σε τι διαφέρει από την ακατέργαστη και πώς μπορώ να τη χρησιμοποιήσω.

Κάτι τόσο μικρό όσο ένας κόκκος σκόνης μαστίχας Χίου, φαίνεται να έχει πολύ «μεγάλη» θετική επίδραση στην υγεία και την απόλαυσή σου. Σου αποκαλύπτουμε όσα θες να ξέρεις για τη μαστίχα Χίου σε σκόνη!

Μαζί με τα υπόλοιπα γευστικά προϊόντα των Mastic Spa, θα βρεις και φυσική σκόνη μαστίχας Χίου. Δοκίμασέ την. Βάλε την στην καθημερινότητά σου. Ανακάλυψε τη μεγάλη γκάμα χρήσεών της: από τη ζαχαροπλαστική μέχρι την πρόληψη και τη θεραπεία σε θέματα υγείας.  Τι διαφορά έχει από το δάκρυ της μαστίχας Χίου; Είναι το ίδιο αλλά σε διαφορετική σύσταση;

Από τα πανάρχαια χρόνια όπως θα δεις και στην ιστορία της, η μαστίχα Χίου ήταν ένας πολύτιμος φυσικός θησαυρός. Ήδη από τον 1ο μ.Χ. αιώνα, ο Διοσκουρίδης, ιατρός και βοτανολόγος της Αρχαίας Ελλάδας που θεωρείται πατέρας της φαρμακολογίας γράφει: «Γεννάται δε ρητίνη εξ’ αυτής, υπενίων δε μαστίχη, χρησιμεύουσα προς αίματος αναγωγάς και προς παλαιάν βήχα πινόμενη. Έστι δε ευστόμαχος, ευερεκτική. Μίγνυται δε και σμήγμασιν οδόντων και επιχρίσμασι προσώπου στιλβοποιούσα, και ούλων εστί σταλτική». Η χρήση της από τότε συνδεόταν με την υγεία του αίματος (πλέον έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλει σε θέματα χοληστερίνης, αυξημένων λιπιδίων και γλυκόζης στο αίμα), με θεραπείες σε περιπτώσεις βήχα, στο στομάχι, στα δόντια και στα ούλα, αλλά και στην επιδερμίδα. Όλες αυτές οι δράσεις της μελετώνται μέχρι και σήμερα από τη σύγχρονη επιστημονική ιατρική κοινότητα, ενώ υπάρχει μια τεράστια βιβλιογραφία για τη θετική συμβολή της στη υγεία.

Από το δάκρυ… στη σκόνη

Η φυσική μορφή της μαστίχας είναι το «δάκρυ του σχίνου», η ρητίνη, μικρά ασύμμετρα κομμάτια, άλλα μεγαλύτερα και άλλα μικρότερα, άλλα πιο σκληρά και άλλα πιο μαλακά. Κάποια μαλακά μαζί με κάποια σκληρότερα μπορούν εύκολα να μασηθούν ως η πιο… original τσίχλα από ακατέργαστη μαστίχα Χίου! Τα περισσότερο σκληρά και ξηρά είναι πιο κατάλληλα για τρίψιμο, δίνοντας αυτό που λέμε τη σκόνη μαστίχας. Τη σκόνη μαστίχας δεν χρειάζεται να τη φτιάξεις εσύ μόνος σου/μόνη σου σπάζοντάς τη σε γουδί. Μπορείς να την πάρεις και έτοιμη. Για αυτό μεριμνήσαμε εμείς, επιμελούμενοι με τον πιο φυσικό τρόπο την μετατροπή της σε σκόνη, σε πούδρα, και συσκευάζοντάς τη σε διάφορες συσκευασίες, εύκολες προς χρήση.

 

Ξεσκονίζοντας το μαγειρικό μας ταλέντο

Ένας από τους πιο διαδεδομένους τρόπους χρήσης της σκόνης μαστίχας, θα έκανε πολύ υπερήφανους τους τρεις κριτές του Master Chef. Η σκόνη μαστίχας μπορεί να σου δώσει απίστευτα πιάτα στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική, εμπλουτίζοντας με την απαράμιλλη γεύση της πολλές συνταγές. Δοκίμασε να φτιάξεις κοτόπουλο με σος κρέμα μαστίχας. Δοκίμασε να συνοδέψεις το ψητό κρέας με σάλτσα μαστίχας, μαυροδάφνης, ξιδιού και μανιταριών. Ή στη ζαχαροπλαστική: θυμήσου τη γεύση από το αγαπημένο σου τσουρέκι, τη νοστιμιά που δίνει, όχι μόνο το μαχλέπι, αλλά και η θρυμματισμένη μαστίχα. Ή τα πολίτικα γλυκά στα οποία κανείς δεν αντιστέκεται, όπως όλα όσα περιέχουν καϊμάκι. Μπορείς ακόμα και να τη δοκιμάσεις σε ευφάνταστα ποτά, όπως αυτά που θα βρεις εδώ.

Ανακούφιση στον οργανισμό εκ των έσω

Το πόσο χωνευτική είναι η μαστίχα το ξέρουμε από το γεγονός ότι το λικέρ της είναι ό,τι καλύτερο ως χωνευτικό ποτό μετά από ένα γεύμα. Οι ίδιες ιδιότητες που δίνουν στο λικέρ μαστίχας την ανακουφιστική του δράση είναι αυτές που έχει η μαστίχα και στη στέρεη μορφή της (και μάλιστα χωρίς το αλκοόλ). Έρευνες έχουν αποδείξει τη συνεισφορά της στην υγεία του γαστρεντερικού συστήματος, στη μείωση της χοληστερίνης και στην ηπατοπροστατευτική της δράση, καθώς διατηρεί χαμηλά τριγλυκερίδια και σάκχαρα. Το μυστικό κρύβεται στο ότι ως υλικό έχει υψηλές αντιοξειδωτικές, αντιβακτηριακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Κάθε κόκκος, μια πληθώρα θεραπευτικών δράσεων

Από το 2015, η μαστίχα έχει πάρει τη μονογραφία από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων ως φυσικό φάρμακο.

  • Η συχνή χρήση μαστίχας έχει δείξει να βελτιώνει περιστατικά υψηλής αρτηριακής πίεσης και σακχαρώδη διαβήτη καθώς μπορεί να ρυθμίσει και τη γλυκόζη στο αίμα.
  • Η κατανάλωσή της φαίνεται να έχει θετική επίδραση σε ευρύτερα καρδιαγγειακά προβλήματα βελτιώνοντας την HDL («καλή») χοληστερόλη και την ολική χοληστερόλη και μειώνοντας την LDL («κακή») χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια.
  • Οι ορκισμένοι φίλοι της μαστίχας πίνουν νερό στο όνομά της (κυριολεκτικά: νερό με μαστίχα!) για ένα μεγάλο εύρος στομαχικών παθήσεων, όπως η νόσος Crohn, η γαστρίτιδα, η δυσπεψία, το έλκος αλλά και το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού.
  • Ευεργετική είναι η δράση της και στην στοματική υγεία, βελτιώνοντας την κατάσταση δοντιών και ούλων. Η σύσταση της μαστίχας ευνοεί πολύ στην πρόληψη της πλάκας και καταπολεμά φαινόμενα κακοσμίας του στόματος. Ένα φιλί με γεύση «μαστίχα» παρακαλώ!

Πώς να τη χρησιμοποιήσεις κάνοντας «σκόνη» πολλές κοινές παθήσεις!

Ο τρόποι με τους οποίους μπορείς να επωφεληθείς από τις ιδιότητες της σκόνης μαστίχας είναι πολύ απλοί:

  • Εάν έχεις ενόχληση στο στομάχι σου βάλε 1/3 κουταλάκι του γλυκού σκόνη μαστίχας Χίου στο νερό σου και πιες το. Έχει ευχάριστη γεύση και ανακουφίζει στα πρώτα 10 λεπτά. Θυμήσου: η μαστίχα σε σκόνη δεν διαλύεται, θα την βλέπεις μέσα στο νερό 😊
  • Σε περιπτώσεις στομαχικών και γαστρεντερολογικών διαταραχών, καθιέρωσε μια υγιεινή ρουτίνα προσθέτοντας στο νερό σου μια φορά τη μέρα μια κουταλιά σκόνη μαστίχας Χίου.
  • Μπορείς επίσης να κάνεις στοματικές πλύσεις με μαστίχα. Σε ένα μικρό ποτηράκι νερό ρίξε λίγη μαστίχα σε σκόνη, άδειασε το περιεχόμενο στο στόμα σου και ανάδευσέ το καλά σε όλη τη στοματική κοιλότητα. Μετά από 30-60 δευτερόλεπτα, φτύσε το νερό στον νιπτήρα.
0 Shares: