Μάθε τα πάντα για τη Μαστίχα Χίου

Δάκρυ Μαστίχας

Είμαι η Μαστίχα Χίου και όπως λέει και το όνομά μου γεννήθηκα στη Χίο. Στο νότιο τμήμα του νησιού, εκεί που τα μαστιχόδεντρα παίρνουν στοιχεία από τον αέρα και την αύρα του Αιγαίου. Εκεί που το υπέδαφος δημιουργεί τις ιδανικές συνθήκες για να μεγαλώσω και να ωριμάσω. Δεν είναι τυχαίο που σχεδόν σε κάθε μήκος και πλάτος της γης, οι άνθρωποι είναι «κολλημένοι» μαζί μου.

Δεν είναι μόνο η ιδιαίτερη κολλώδης σύστασή μου που τους κρατάει κοντά μου. Είναι το πόσο σπάνιος και ιδιαίτερος είναι ο τρόπος που γεννιέμαι. Το μοναδικό άρωμά μου. Η ιστορία μου από την αρχαιότητα.

Είναι οι έρευνες που έχουν γίνει για τη θεραπευτική μου δράση. Είναι η εφαρμογή μου στη φαρμακολογία και στην κοσμετολογία. Είναι η ομορφιά των χωριών της Χίου, εκεί που βρίσκονται τα μαστιχόδεντρα.

Είναι ότι κάθε φορά που κάποιος χρησιμοποιεί ένα καλλυντικό με μαστίχα Χίου, κάθε φορά που δυο φίλοι τσουγκρίζουν ένα ποτήρι με λικέρ μαστίχα, κάθε φορά που γεύεσαι ένα πιάτο με γεύση μαστίχας ή όταν τρως μια τσίκλα μαστίχας Χίου, ταξιδεύεις νοητά εκεί που γεννήθηκα και μεγάλωσα, εγώ η Mαστίχα.

Σχίνος, το μαστιχόδεντρο που αγαπώ

Είμαι ένας καρπός που δεν μπορείς να βρεις πουθενά αλλού. Είμαι μια φυσική ρητίνη γεμάτη με ευεργετικές δράσεις και αρώματα και γεννιέμαι από την πληγή του κορμού ενός και μόνο φυτού: του μαστιχόδεντρου. Οι επιστήμονες το λένε Pistacia lentiscus var. chia.

Το φυτό αυτό που με φέρνει στον κόσμο, γνωστό και ως σχίνος, είναι ένας πανέμορφος θάμνος που παρά το γεγονός ότι συγκαταλέγεται στους «θάμνους» μπορεί να θεριέψει και να φτάσει και τα τρία ή περισσότερα μέτρα σε ύψος. Ο σχίνος αναπτύσσεται αργά: ακόμα και 40 χρονιά μετά τη φύτευσή του μπορεί να ψηλώνει.

Είναι αειθαλής και ζει για πάνω από εκατό χρόνια, ενώ για να μπορέσει να με γεννήσει, χρειάζεται τουλάχιστον πέντε-έξι χρόνια από τη μέρα που θα φυτευτεί.

μαστίχα χίου, μαστιχόδεντρο, mastic tree

Σχίνοι φυσικά υπάρχουν και σε άλλα μέρη της Μεσογείου. Όμως μόνο στο νότιο τμήμα της Χίου, βγάζουν το πολύτιμο δάκρυ τους, εμένα δηλαδή, τη μαστίχα Xίου, που μπορείς να απολαμβάνεις σε διάφορες μορφές.

Γι αυτό και από το 1997 έχω κατοχυρωθεί ως προϊόν με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης, βάσει του υπ’ αριθμ. 123/1997 Κανονισμού (L0224/24-1-97) της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Γιατί άραγε μόνο αυτή η γωνιά της γης παράγει μαστίχα;

Κάποιοι λένε ότι είναι η ειδική σύσταση του εδάφους αυτού με τα ηφαιστειογενή πετρώματα σε αυτή τη πλευρά της Χίου, τις σπάνιες βροχές, την ελάχιστη υγρασία του πρωϊνού, το θερμό και ξηρό καλοκαίρι. Κάποιοι απλώς αρκούνται να πουν ότι επέλεξα να γεννηθώ εκεί και μόνο εκεί, με κάποιο μαγικό, μοναδικό τρόπο.

Υπάρχει μια νοητή γραμμή που οριοθετείται από τα χωριά Λιθί, Αγ. Γεώργιος Συκούσης και Θυμιανά, πάνω από την οποία οι σχίνοι, τα μαστιχόδεντρα δεν βγάζουν μαστίχα. Η γραμμή αυτή ονομάστηκε από τον γλωσσολόγο Hubert Pernot «φυσικό και μυστηριώδες όριο».  

Οποιαδήποτε προσπάθεια λοιπόν έγινε να μεταφερθεί η παραγωγή μου πιο βόρεια ή σε κάποιο άλλο μέρος του κόσμου, δεν στέφθηκε με επιτυχία.

Είμαι ευλογημένη. Με προίκισε η Φύση με «μαγικές» ιδιότητες.

Στη σύστασή μου συγκεντρώνονται περισσότερα από 80 στοιχεία που με κάνουν πραγματικά μοναδική. Δεν είναι υπερβολή όταν, αναφερόμενοι σε μένα, οι άνθρωποι κάνουν λόγο για έναν πολύτιμο φυσικό θησαυρό της Χίου.

Τα θεραπευτικά αρωματικά συστατικά μου είναι τόσα που αν τα σκεφτείς θα καταλάβεις γιατί έχω και τόσες πολλές χρήσεις: στην υγεία, στην προσωπική φροντίδα και περιποίηση και στη γαστρονομία.

Υπάρχει μια τεράστια επιστημονική βιβλιογραφία που τεκμηριώνει τις ιδιότητές μου.

Το 2015, αναγνωρίστηκα και επισήμως ως φυτικό φάρμακο από το European Medicine Agency (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων). Συγκεκριμένα, η Επιτροπή για τα Φυτικά Φαρμακευτικά Προϊόντα (HPMC) με έβαλε ομόφωνα στην κατηγορία των παραδοσιακών φαρμάκων φυτικής προέλευσης, με δύο θεραπευτικές ενδείξεις: τα δυσπεπτικά προβλήματα και τις δερματικές φλεγμονές και επούλωση δερματικών πληγών.

Είμαι διάσημη από την αρχαιότητα. 
Με περιέβαλαν με αγάπη κι εγώ τους το ανταποδίδω.

Παρά το γεγονός ότι στις μέρες μας η αγάπη για μένα αυξάνεται όλο και περισσότερο, η αγάπη αυτή δεν είναι καινούργια. Είναι παλιά όσο ο κόσμος και η ίδια η φύση. Σκέψου ότι σε ανασκαφές έχουν βρεθεί φύλλα σχίνου (τα φύλλα μου δηλαδή) που χρονολογούνται πριν από έξι εκατομμύρια χρόνια! Η ιστορία μου είναι μοναδική.

Οι μελετητές λένε ότι είμαι η πρώτη φυσική τσίκλα του αρχαίου κόσμου, την οποία χρησιμοποιούσαν για τον καθαρισμό των δοντιών και τη φρεσκάδα της αναπνοής. Με χρησιμοποιούσαν ακόμη στην κοσμετολογία για τη φροντίδα του προσώπου και του σώματος.

Πολλές φορές από την αρχαιότητα κιόλας, λειτουργούσα ως δραστικό συστατικό για διάφορες θεραπείες και γιατροσόφια, και όποιος ανατρέξει στις διεθνείς φαρμακοποιίες θα δει το όνομά μου.

Οι πρώτες πληροφορίες που έχουν γραφτεί για μένα είναι από τον Ηρόδοτο, τον 5ο π.Χ. αιώνα.

Λίγους αιώνες αργότερα, τον 1ο μ.Χ. αιώνα, ο Διοσκουρίδης, ιατρός και βοτανολόγος της Αρχαίας Ελλάδας που θεωρείται πατέρας της φαρμακολογίας έγραψε:

“Γεννάται δε ρητίνη εξ’ αυτής, υπενίων δε μαστίχη, χρησιμεύουσα προς αίματος αναγωγάς και προς παλαιάν βήχα πινόμενη. Έστι δε ευστόμαχος, ευερεκτική. Μίγνυται δε και σμήγμασιν οδόντων και επιχρίσμασι προσώπου στιλβοποιούσα, και ούλων εστί σταλτική”.

Αλλά ακόμα και η θρησκευτική παράδοση αναφέρεται στη μαστίχα Χίου: Ο Μιχαήλ Ιουστινιάνης το 1667 μ.Χ. έγραψε :

«Καθ’ ήν ο σχίνος φύεται είς την γήν εκείνη μόνην της Χίου, τήν επότισαν τα δάκρυα και το αίμα του μάρτυρος Ισιδώρου».

χίος, μαστίχα χίου

Γι αυτό το όνομά μου είναι συνυφασμένο με το «δάκρυ» του σχίνου, επειδή σύμφωνα με αυτή τη μαρτυρία, το φυτό «δάκρυσε» (έβγαλε δηλαδή το έκκριμα της μαστίχας Χίου) όταν ο Άγιος Ισίδωρος (253 μ.Χ.), προστάτης του νησιού της Χίου μαρτύρησε από τους Ρωμαίους κάτω από ένα μαστιχόδεντρο.

Από το «τότε» στο «σήμερα»… βρήκα το ταίρι μου κι ερωτεύτηκα!

Το όνομα και η ιστορία μου στην φαρμακευτική και την κοσμετολογία από τον 19ο αιώνα είναι συνυφασμένο με την οικογένεια «Σόδη» (4 γενιές και 12 μέλη φαρμακοποιών μέχρι σήμερα), τους δημιουργούς των Μastic Spa, της πρώτης παγκοσμίως εφαρμογής στην κοσμετολογία με 150 μοναδικά προϊόντα υγείας, ομορφιάς και ευεξίας, και αποτελώ το βασικό τους συστατικό.

Το 1875 μεταφέρεται το πρώτο φαρμακείο με την επωνυμία «Σόδης» από την Κωνσταντινούπολη στη Χίο, ενώ το 1939 δημιουργείται ένα δεύτερο Φαρμακείο «Σόδης» στην Αίγυπτο. Σήμερα, το φαρμακείο στη Χίο με υπερηφάνεια συνεχίζει την κοινωνική του προσφορά υπό την διεύθυνση της Κατερίνας Σόδη-Τσιλίμη και του Θανάση Τσιλίμη.

Η οικογένεια «Σόδης» καταγώμενη από ένα από τα μεγαλύτερα μαστιχοχώρια, τα Νένητα, με αξιοποιούν με το «γουδί και το γουδοχέρι» σε καλλυντικά και φαρμακευτικά σκευάσματα, αξιοποιώντας τις μοναδικές επουλωτικές, αναπλαστικές και ενυδατικές μου ιδιότητες. Την προστασία που προσφέρω κατά της βλαβερής ηλιακής ακτινοβολίας, την αντιμικροβιακή μου δράση, τη συνεισφορά μου στην στοματική υγιεινή, στην πτώση της αρτηριακής πίεσης και στη φυσική μου δράση για τις στομαχικές διαταραχές.

Σε μια πρόσφατη ανακαίνιση του Φαρμακείου «Σόδης» που έγινε πριν 15 χρόνια βρέθηκαν πολλές τέτοιες συνταγές όπου συμμετείχα σαν κύριο συστατικό, ήδη από το 1875!

μαστίχα χίου

Η ιστορία συνεχίζεται από το 1955 που αρχίζει ουσιαστικά η δραστηριότητα του εμπνευστή της εταιρείας, Ιωάννη Μ. Σόδη. Φαρμακοποιός και Χημικός αναλαμβάνει το φαρμακείο στη Χίο καθώς από την αρχή δείχνει το ανήσυχο πνεύμα του, την αγάπη για τον τόπο του και την πίστη του σε μένα. Είναι αποφασισμένος να μου ανοίξει νέους ορίζοντες και να με βγάλει από την απομόνωση που το τοπικό κατεστημένο με φυλάκιζε.

Τη δεκαετία του ‘70 δανείζεται τεχνολογία και τεχνογνωσία από τους Γάλλους και δημιουργεί με ίδια κεφάλαια πρότυπο -για τα δεδομένα της εποχής και του Αιγαίου- εργαστήριο καλλυντικών, όπου παράγει και αντιπροσωπεύει 2 γαλλικούς οίκους καλλυντικών την Réné Guinot και την Mary Cohr. Αξιοποιεί τα μοναδικά άνθη της νεραντζιάς, της λεμονιάς και της πορτοκαλιάς δημιουργώντας μια πρότυπη σειρά από κολόνιες, ενώ παράλληλα χρησιμοποιεί κι εμένα, τη μαστίχα Χίου, φτιάχνοντας προϊόντα με επουλωτικές, αντιφλεγμονώδεις και ενυδατικές δράσεις.

οδοντόκρεμα με μαστίχα χίου, mastic toothpaste, toothpast with mastic

Στα τέλη της δεκαετίας του 70 δημιουργεί και με εντάσσει σαν κύριο συστατικό στο πρώτο παγκοσμίως καλλυντικό σκεύασμα με βάση εμένα: την ουλοθεραπευτική οδοντόκρεμα masticdent με μαστίχα Χίου.

Παίρνοντας τη σκυτάλη από την ερευνητική διαδρομή των προγόνων του, δημιουργεί δεκάδες φυσικές συνταγές αξιοποιώντας εμένα και το έλαιό μου (μαστιχέλαιο) καθώς και το νερό από τα φύλλα μου (μαστιχόνερο) που αποστάζει από τα φύλλα του σχίνου.

Δυστυχώς, το 1992, ο Ιωάννης Μ. Σόδης φεύγει από τη ζωή σε ηλικία 61 ετών έχοντας δει όμως ένα μέρος του οράματός του υλοποιημένο.

Σήμερα η επόμενη γενιά, Βιργινία και Σοφία Σόδη, μέσα από τα Mastic Spa βάζουν τις δικές τους πινελιές στη δημιουργία και την εξέλιξη νέων προϊόντων και συνταγών με σεβασμό στην παράδοση, τον στόχο και το όραμα του ίδιου του εμπνευστή τους. Δουλεύουν σκληρά με προορισμό την Ιθάκη της καρδιάς τους (δηλαδή εμένα) και τις ευχαριστώ!

 

Είμαι μια σπάνια ουσία με μοναδικές δράσεις στην υγεία, την ευεξία και την ομορφιά.

 

Κλινική έρευνα στο τμήμα της Οδοντιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης έδειξε ότι με τη μαστίχα Χίου μειώνεται σημαντικά το ποσοστό της μικροβιακής πλάκας. Επίσης, παρατηρήθηκε στατιστικά σημαντική μείωση των τερηδονογόνων μικροβίων στο σάλιο (streptococci mutans) και ενίσχυση της επανασβεστίωσης της αδαμαντίνης.

Λειτουργώ ως μέσο της σύγχρονης προληπτικής οδοντιατρικής για την αντιμετώπιση του τερηδονικού κινδύνου και των νοσημάτων του περιοδοντίου. Αυτός, ήταν και ένας από τους σημαντικότερους λόγους που το πρώτο παγκοσμίως προϊόν που σχεδιάστηκε από τα Mastic Spa ήταν η οδοντόκρεμα Masticdent.

 

Ποιες είναι σήμερα οι εφαρμογές μου:

 

Μέσα μου κρύβω περισσότερες από 80 ουσίες: α-μαστιχορητίνη, β-μαστιχορητίνη, αιθέριο έλαιο, τανίνες, μαστιχίνη και μαστιχικό οξύ, μοναδικά τερπένια όπως α-πινένιο, β-μυρκένιο, β-καρυοφυλλένιο, λιμονένιο και πολυφαινόλες. Οι ουσίες αυτές δημιουργούν μια ανεξάντλητη γκάμα χρήσεων. Και υπάρχουν πολλές έρευνες που στοιχειοθετούν κάθε μία από τις εφαρμογές μου.

Πώς με φροντίζουν στα Μastic Spa

Στην παραγωγική διαδικασία των Mastic Spa, η αγάπη τους για μένα, τη μαστίχα Χίου φαίνεται σε κάθε στάδιο της παραγωγικής διαδικασίας. Ακολουθούν όλα τα αυστηρά κριτήρια ποιότητας, με απαράμιλλο σεβασμό απέναντι στο «δάκρυ» του σχίνου.

Εφαρμόζουν ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης ποιότητας σύμφωνα με τις απαιτήσεις του διεθνούς προτύπου ISO 9001:2015. Επίσης, ενσωματώνουν το επίσημο σύστημα ορθών πρακτικών για καλλυντικά, σύμφωνα με το διεθνές πρότυπο ISO 22716-2007.

Ταυτόχρονα, παρακολουθούν πιστά όλες τις τελευταίες μελέτες σχετικά με τις ευεργετικές μου δράσεις και φροντίζουν να αποδίδω το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα σε κάθε ένα από τα 150 και πλέον προϊόντα που διατίθενται στην αγορά.

Παρά το υψηλό επίπεδο στο οποίο με έχουν φτάσει, δεν επαναπαύονται. Συνεχίζουν με το ίδιο πάθος και όραμα να δοκιμάζουν νέες συνθέσεις προσώπου, σώματος και μαλλιών και ανανεώνουν τη γκάμα τους με νέα πιστοποιημένα προϊόντα που φέρνουν επανάσταση στον χώρο της κοσμετολογίας.

Αυτό όμως που κάνει τον τρόπο που με διαχειρίζονται ακόμα πιο σπάνιο είναι ο ζήλος και η εμμονή στη φυσικότητά μου. Κάθε τους προϊόν αντικατοπτρίζει την ίδια αγάπη για τη φύση και τα μαστιχόδεντρα.

Ακόμα και τα υπόλοιπα συστατικά με τα οποία με συνδυάζουν, είναι 100% φυσικά.

 

18 Shares:
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like