Πόσο σημαντική είναι η στοματική υγιεινή;

Είναι η υγεία του στόματος και των δοντιών μας ένα παράθυρο στην υγεία του σώματός μας; Η απάντηση είναι μία και είναι «ναι». Από τα δόντια μας ξεκινάει ένας πολύ σύνθετος μηχανισμός που συνδέεται με πολλά μέρη του σώματός μας: από το πεπτικό σύστημα, μέχρι και την καρδιά μας!

Τα εργαστήρια Σόδης, εδώ στα Mastic Spa, που έχω τον πρώτο ρόλο εγώ η μαστίχα Χίου (αν παρακολουθείς τα blog posts με έχεις ήδη γνωρίσει και ξέρεις όλα τα οφέλη που επιφέρω στον οργανισμό σου!), έβαλαν την υγεία των δοντιών στο μικροσκόπιο από πολύ νωρίς! Το πρώτο-πρώτο καλλυντικό που έφτιαξαν, από τις αρχές της δεκαετίας του ‘80 κιόλας, ήταν η οδοντόκρεμα Masticdent. Δεν έγινε τυχαία αυτό. Είδαν πραγματικά, ότι η καλή στοματική υγιεινή είναι πάρα πολύ κρίσιμη για το wellbeing μας!

 

«Τρίξε τα δόντια» σε κάθε παράγοντα που απειλεί την υγεία του στόματός σου

Ποιους παράγοντες επηρεάζει η στοματική υγιεινή;
  • Φροντίζοντας τα δόντια σου τα προστατεύεις από την τερηδόνα και την πέτρα. Η οδοντική πλάκα κρύβεται στις πιο δυσπρόσιτες περιοχές και μια ελλιπής στοματική υγιεινή μπορεί να δημιουργήσει μόνιμα προβλήματα.
  • Αποφεύγεις φθορές των δοντιών σου. Βουρτσίζοντας τα δόντια σου με μια ελεγμένη οδοντόβουρτσα και οδοντόκρεμα, βάζεις τις βάσεις για πιο γερά δόντια και ούλα, ενδυναμώνοντας το σμάλτο.
  • Διατηρείς καθαρή αναπνοή. Όλοι ξέρουμε πόσο δυσάρεστο είναι για έναν άνθρωπο να έχει πρόβλημα με την αναπνοή του. Η κακή αναπνοή δεν είναι μόνο ένδειξη ελλιπούς καθαριότητας των δοντιών, είναι και ένδειξη σοβαρότερων προβλημάτων όπως προχωρημένη φθορά ενός δοντιού ή περισσότερων, περιοδοντικές παθήσεις, αλλά και προβλήματα του γαστρεντερικού.
  • Πιο καθαρά, πιο λευκά δόντια. Ένα υγιές, λευκό χαμόγελο θα είναι πάντα το ωραιότερο «κόσμημα» που μπορείς να φορέσεις. Και όχι μόνο για τις φωτογραφίες στο instagram, αλλά για μια καθημερινότητα στην οποία θα βρίσκεις περισσότερους λόγους να χαμογελάς.
  • Η οδοντόκρεμά σου είναι ο νούμερο ένα σύμμαχός σου ενάντια στις βακτηριδιακές μολύνσεις.

 

Από το στόμα στο υπόλοιπο σώμα

  • Μπορεί το να πλένεις τα δόντια σου να σε προστατέψει από καρδιαγγειακές παθήσεις; Ναι, και βέβαια μπορεί. Οι παθήσεις των δοντιών και των ούλων είναι από τους πιο συχνούς παράγοντες που εξετάζονται από τους γιατρούς όταν προκύπτει κάποιο πρόβλημα στο καρδιαγγειακό και το κυκλοφορικό σύστημα. Με την ουλίτιδα και την περιοδοντίτιδα, αυξάνεται ο κίνδυνος τα βακτηρίδια της στοματικής κοιλότητας να περάσουν στην κυκλοφορία του αίματος και να επικαθίσουν στις αρτηρίες. Τα βακτήρια που «εγκαθίστανται» στην καρδιά μπορούν να δημιουργήσουν φλεγμονές, που είναι η φυσική αντίδραση σε κάθε μόλυνση. Αν η κατάσταση αυτή συνεχιστεί για καιρό, μπορεί αυτό να προκαλέσει βλάβη σε αγγεία της καρδιάς, επιδεινώνοντας ή και δημιουργώντας καρδιαγγειακές νόσους.
  • Τα βακτήρια ή άλλα μικρόβια από ελλιπή στοματική υγιεινή, μπορούν επίσης να δημιουργήσουν ενδοκαρδίτιδα, μια επικίνδυνη λοίμωξη του ενδοκαρδίου. Άνθρωποι που έχουν παρουσιάσει πρόβλημα στις καρδιακές βαλβίδες διατρέχουν ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθούν από την πάθηση αυτή.
  • Αυτό μπορεί να μην το περιμένεις: πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι η περιοδοντίτιδα οδηγεί σε επιπλοκές στην εγκυμοσύνη, και έχει συνδεθεί με περιστατικά πρόωρου τοκετού και μειωμένου βάρους του εμβρύου κατά τη γέννα!
  • Σε άλλες συμπληρωματικές μελέτες, βακτήρια του στόματος φαίνεται να ευθύνονται για πνευμονία και άλλες παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος.

 

Περιπτώσεις όπου απαιτείται έξτρα προσοχή

Υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις όπου η στοματική υγιεινή παίζει ακόμα πιο σημαντικό ρόλο. Για παράδειγμα όταν κάποιος έχει διαβήτη, πρέπει να ξέρει ότι ο διαβήτης ρίχνει την ανθεκτικότητα του σώματος στις μολύνσεις, πράγμα που κάνει πιο ευαίσθητα τα ούλα, άρα πρέπει να προσέχουμε την υγεία των δοντιών και των ούλων ακόμα πιο πολύ. Άλλες περιπτώσεις παθήσεων που «απειλούν» τη στοματική μας υγεία είναι η οστεοπόρωση, η κατάθλιψη (τα καταθλιπτικά φάρμακα στεγνώνουν το στόμα), η νόσος του Alzheimer, οι διατροφικές διαταραχές, η ρευματοειδής αρθρίτιδα και μια διαταραχή του ανοσοποιητικού συστήματος που λέγεται σύνδρομο Sjogren και προκαλεί ξηροστομία.

 

Ψηφίζοντας μαστίχα… δαγκωτό!

Γιατί λοιπόν εγώ η μαστίχα έρχομαι ως ασπίδα της στοματικής υγιεινής και κατατάσσομαι παγκοσμίως ως ένας από τους πιο αποτελεσματικούς θεραπευτικούς παράγοντες; Οφείλεται στην έντονη αντιμικροβιακή, αντιφλεγμονώδη και αντιτερηδονική μου δράση! Η δράση αυτή είχε αποδειχθεί εμπειρικά από την αρχαιότητα (ο Ραζής, γνωστός ιατρός που έζησε 868-932 μ.Χ. έφτιαχνε χαλασμένα δόντια συνδυάζοντας τη μαστίχα με άργιλο, ενώ αργότεροι πολλοί λαοί ανά τον κόσμο έφερναν μαστίχα από την Ελλάδα για να αντιμετωπίσουν οδοντικά προβλήματα), και πλέον υποστηρίζεται και επιστημονικά από κάθε είδους επιστημονικό φορέα υγείας εντός και εκτός συνόρων:

  • Έρευνα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης έδειξε ότι με τη χρήση της μαστίχας Χίου η μικροβιακή πλάκα μειώνεται κατά 41.5%, ενώ παράλληλα δεν αυξήθηκε ο αριθμός λευκοκυττάρων.
  • Στο 37ο Πανελλήνιο Οδοντιατρικό Συνέδριο, ο ειδικός ορθοδοντικός και πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Χίου, Ανδρέας Καραμούζος, δήλωσε: «Η εξατομικευμένη χρήση των προϊόντων στοματικής υγιεινής με φυσική μαστίχα Χίου μπορεί να αποτελέσει επιπλέον μέσο της σύγχρονης προληπτικής οδοντιατρικής για την αντιμετώπιση του τερηδονικού κινδύνου και των νοσημάτων του περιοδοντίου», υπογραμμίζοντας ότι η μαστίχα Χίου, εκτός από την αντιτερηδονική και αντιμικροβιακή της δράση, αναχαιτίζει και τον σχηματισμό μικροβιακής πλάκας, έχει ευεργετική επίδραση στα ούλα και τους περιοδοντικούς ιστούς, συντελεί στην καταπραϋντική αντιμετώπιση της ξηροστομίας και συμβάλλει στην αντιμετώπιση της κακοσμίας του στόματος. «Επίσης, η μάσηση μαστίχας Χίου προκαλεί στατιστικά σημαντική μείωση των τερηδονογόνων μικροβίων στο σάλιο (sterptococci mutans) σε σύγκριση με την οδοντότσιχλα placebo» ανέφερε, επικαλούμενος μελέτες ξένων επιστημόνων, και πρόσθεσε ότι η χρήση της έδειξε βαθμιαία μείωση των βακτηριακών αποικιών στο σάλιο σε ποσοστό 62,1%.
  • Σε άλλη πρόσφατη έρευνα, το εκχύλισμα μαστίχας βρέθηκε να έχει σημαντικά υψηλότερη ανασταλτική επίδραση στα πιθανά περιοδοντικά παθογόνα (Ρ. Gingivalis, S. oralis, Α. Actinomycetemcomitans, F. nucleatum και Ρ. Intermedia) σε σύγκριση με το υπεροξείδιο του υδρογόνου (Η2Ο2).

Πώς μπορείς να φροντίσεις τη στοματική σου υγιεινή;

  • Βάλε μια θεραπευτική οδοντόκρεμα με μαστίχα Χίου στο πρόγραμμά σου. Στα Mastic Spa μπορείς να βρεις τριών ειδών διαφορετικές οδοντόκρεμες, που όλες όμως χρησιμοποιούν τη θεραπευτικές ιδιότητες της μαστίχας: τη Masticdent Ouloaction, τη Masticdent Chios Herbs με βότανα της Χίου, και τη Masticdent Whitening που έχει αποτελεσματική λευκαντική δράση χωρίς να φθείρει το σμάλτο των δοντιών.
  • Χρησιμοποίησε μια ήπιας σκληρότητας οδοντόβουρτσα και βούρτσισε τα δόντια σου κάθε πρωί και βράδυ, κατά προτίμηση μετά τα γεύματα. Κατά το βούρτσισμα άσκησε απαλές κυκλικές κινήσεις και φρόντισε να καλύψεις με τις κινήσεις σου όχι μόνο τα δόντια αλλά και τα ούλα.
  • Χρησιμοποίησε απαραιτήτως οδοντικό νήμα, ή μεσοδόντια βουρτσάκια για να καθαρίσεις υπολείμματα τροφών και βακτηριδίων ανάμεσα στα δόντια, εκεί που δεν φτάνει η οδοντόβουρτσα.
  • Χρησιμοποίησε ένα αποτελεσματικό στοματικό διάλυμα, κατά προτίμηση χωρίς χλωρεξιδίνη γιατί είναι μια ουσία που ίσως επηρεάσει τη λευκότητα των δοντιών σου.
  • Ξεκίνησε μια πιο υγιεινή διατροφή και απόφευγε όσο μπορείς τρόφιμα με προσθήκη σακχάρων.
  • Απόφυγε το κάπνισμα.
  • Αντικατάστησε τον οδοντόβουρτσά σου το αργότερο κάθε τρεις μήνες, ή νωρίτερα αν δεις ότι έχουν φθαρεί οι ίνες της.
  • Μείνε συνεπής στα ραντεβού σου με τον οδοντίατρό σου. Σε ορισμένες περιπτώσεις χρειάζονται μια φορά ανά εξάμηνο, ενώ σε άλλες μία φορά τον χρόνο. Ο οδοντίατρός σου θα σου υποδείξει τη σωστή συχνότητα επισκέψεων.
  • Και ως γενικό κανόνα: επίλεξε φυσικά συστατικά για τη φροντίδα των δοντιών σου. Οδοντόκρεμες αλλά και οδοντόβουρτσες που έχουν την «εγγύηση της φύσης» τείνουν να εξασφαλίζουν καλύτερη στοματική υγιεινή και προστατεύουν το χαμόγελό σου από μικρόβια και φθορές για πολύ περισσότερο.

 

«Τίποτα που φοράς δεν είναι πιο σημαντικό από το χαμόγελό σου».

Connie Stevens

 

29 Shares:
You May Also Like