Body Scrub: Γιατί είναι σημαντικό και πότε πρέπει να γίνεται;

body scrub με μαστίχα

Τώρα που σιγά-σιγά (ή γρήγορα-γρήγορα, ανάλογα με τις ταχύτητές σου!) επιστρέφεις στην μετα-καλοκαιρινή σου καθημερινότητα, άκου αυτό: το καλοκαίρι η επιδερμίδα του σώματός σου επιβαρύνθηκε. Φυσικά το δέρμα σου έγινε πιο σκούρο και «εξωτικό» λόγω του ήλιου, αλλά παράλληλα «τράβηξε πολλά» από τη συνεχή έκθεση στην ακτινοβολία και τις υψηλές θερμοκρασίες.

Αν σε αυτούς τους παράγοντες προσθέσεις τον ιδρώτα και τις στρώσεις από έξτρα κρέμες και αντηλιακά που βάζουμε στο δέρμα μας το καλοκαίρι, θα δεις ότι πιθανόν όλα αυτά μαζί μπορεί να έφραξαν τους πόρους σου ή να δημιούργησαν και μικρά σπυράκια σε μερικά σημεία.

Γι αυτό τον λόγο οι δερματολόγοι συνιστούν στις αρχές του φθινοπώρου να κάνουμε μια καλή απολέπιση, ένα body scrub που θα μας βοηθήσει να ξεφορτωθούμε τα νεκρά κύτταρα και να επιτρέψουμε στο δέρμα να ξανα-αναπνεύσει.

Η απολέπιση… σου πάει πολύ

Το scrub είναι η πραγματική βάση, το θεμέλιο για οποιαδήποτε άλλη περιποίηση σώματος θες να κάνεις. Που σημαίνει ότι χωρίς αυτό, κάθε άλλη ιεροτελεστία στο σώμα σου μπορεί να μην αποδίδει τόσο όσο θα ήθελες.

Η απολέπιση με λίγα λόγια δημιουργεί το σωστό υπόβαθρο ώστε η επιδερμίδα να δεχτεί τις ευεργετικές ιδιότητες των υπολοίπων προϊόντων, ενυδατικών, θεραπευτικών, συσφιγκτικών κλπ.

Γιατί είναι σημαντική η απολέπιση

Όσο μεγαλώνουμε η φυσική διαδικασία της επιδερμίδας να αναγεννά τα κύτταρά της επιβραδύνεται. Όλο και λιγότερα νεκρά κύτταρα καταφέρνουν να αποβληθούν και όλο και λιγότερα νέα κύτταρα γεννιούνται.

Όταν λοιπόν νεκρά κύτταρα συσσωρεύονται κατά στοιβάδες, το δέρμα μοιάζει άτονο, θαμπό και τραχύ. Παράλληλα τα νεκρά κύτταρα, μην αφήνοντας το δέρμα να αναπνεύσει σωστά, μπορεί να οδηγήσουν σε λιπαρότητα και σε φραγμένους πόρους που είναι ορατοί ακόμα και με γυμνό μάτι. Πράγμα που με τη σειρά του μπορεί να δημιουργήσει στίγματα ή και σημάδια από ακμή.

Σε αυτό μπορούμε εμείς με τις συνήθειές μας να δώσουμε μια έξτρα ώθηση, κάνοντας πιο συστηματική τη χρήση ενός καλού body scrub. Στην ουσία δηλαδή προτρέπουμε το σώμα μας να αποβάλλει την περίσσεια νεκρών κυττάρων και να επιταχύνει τη δημιουργία νέων -πιο υγιών- κυττάρων.

Η επιδερμίδα μας είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματός μας, οπότε μια τέτοια φροντίδα είναι τόσο σημαντική -ή και σημαντικότερη- από τη φροντίδα που δείχνουμε στα υπόλοιπα όργανά μας.

Επίσης, καθαρίζοντας την επιφάνεια από νεκρά κύτταρα αφήνεις τους πόρους ελεύθερους να απορροφήσουν οποιοδήποτε προϊόν ακολουθεί την απολέπισή σου.

Συνήθως μετά την απολέπιση μια ενυδατική είναι ό,τι καλύτερο μπορείς να κάνεις ώστε να επαναφέρεις τα ιδανικά επίπεδα υγρασίας και να εισχωρήσουν οι ενυδατικοί παράγοντες σε μεγαλύτερο βάθος, εξυγιαίνοντας την όψη αλλά και την σύσταση της επιδερμίδας.

«Επένδυσε στο δέρμα σου. Θα σε εκπροσωπεί για πολύ-πολύ καιρό». Linden Tyler

Μερικές ερωτήσεις που μπορεί να έχεις για το πώς χρησιμοποιούμε ένα body scrub ή scrub σώματος:

1. To body scrub λειτουργεί όπως το αφρόλουτρό μας; Το χρησιμοποιούμε αντί για body wash δηλαδή;

Μπορείς να το χρησιμοποιήσεις μετά το κανονικό σου αφρόλουτρο ή και αντί για το κανονικό σου αφρόλουτρο. Βεβαιώσου μόνο ότι έχεις βρέξει και «ξεδιψάσει» το σώμα σου με χλιαρό νερό. Το πολύ ζεστό (ή καυτό) νερό μπορεί μερικές φορές να έχει προσωρινά ωραία αίσθηση αλλά ερεθίζει το δέρμα σου και το ξηραίνει.

Ο λόγος είναι ότι απομακρύνει τα φυσικά έλαια της επιδερμίδας κι έτσι μπορεί να οδηγήσει σε αλλοιώσεις, φαγούρα και μειωμένη ανθεκτικότητα, και δεν το θέλουμε αυτό, έτσι δεν είναι; Οπότε μείνε στο χλιαρό νερό (κάτω από 40-43 βαθμούς) και απόλαυσε το scrub σου.

2. Κάθε πότε μπορώ να χρησιμοποιώ body scrub;

Το σύνηθες είναι μία με δύο φορές την εβδομάδα αλλά εξαρτάται και από τον τύπο του δέρματός σου. Πιο ξηρές επιδερμίδες καλό θα ήταν να εφαρμόζουν το scrub πιο αραιά, ενώ πιο κανονικές ή λιπαρές πιο συχνά.

3. Πώς θα ξέρω ποιο body scrub να χρησιμοποιήσω;

Στα Mastic Spa η σειρά των scrub για απολέπιση σώματος αποτελείται από 3 μοναδικά προϊόντα. Κάθε ένα από αυτά έχει όπως πάντα ως βασικό συστατικό τη Μαστίχα που είναι γνωστή για τις αντιμικροβιακές και θεραπευτικές της ιδιότητες που την κάνουν ένα σπάνιο προϊόν προσωπικής περιποίησης.

Εκτός από τη μαστίχα όμως, και τα 3 έχουν στα συστατικά τους μερικούς ακόμα μυστικούς (ή όχι τόσο μυστικούς), πάντα φυσικούς, συμμάχους: όπως η ελιά και το ελαιόλαδο, το tea tree oil, η βιολογική αλόη και το κόκκινο κρασί. Κάθε ένα από αυτά εξυπηρετεί μια διαφορετική ανάγκη. Για παράδειγμα αν θες κάτι με απαλή και αναζωογονητική σύνθεση που να συνδυάζει τη δράση της μαστίχας με την αγνή δύναμη της ελιάς επιλέγεις το Body Olive Scrub.

Αν θες κάτι που να εμπεριέχει αλόη που είναι γνωστή για την ενυδάτωση και ανάπλαση που χαρίζει σε ξηρές επιδερμίδες, τότε επίλεξε το Aloe Body Scrub. Μάλιστα εδώ θα βρεις να χρησιμοποιείται αποκλειστικά βιολογική αλόη πιστοποιημένη απο το ινστιτούτο Eco Cert.

Αν πάλι θες την πληθωρική και αριστοκρατική περιποίηση που εξασφαλίζει η μαστίχα με το κόκκινο κρασί, διαλέγεις το ενυδατικό Body Wine Scrub που συνδυάζει επίσης βούτυρο κακάο και εκχυλίσματα αγιοκάστανου και αγριοκλήματος.

4. Ποια είναι η ιδανική ρουτίνα εφαρμογής ενός body scrub;

Βρέξε το δέρμα σου κάνοντας ένα χαλαρωτικό ντους με χλιαρό νερό. Άπλωσε μια επαρκή ποσότητα στα χέρια σου και κάνε απαλό μασάζ σε όλο σου το σώμα, με κυκλικές κινήσεις, επιμένοντας στα σημεία που πιστεύεις ότι χρειάζονται περισσότερο απολέπιση (τέτοια σημεία για παράδειγμα είναι τα πέλματα, οι φτέρνες, οι αγκώνες, οι γλουτοί ή σημεία που βλέπεις ότι έχουν πιο τραχιά υφή).

Αφέσου στην αίσθηση του scrub, απόλαυσε την υπέροχη μυρωδιά των φυσικών συστατικών και της μαστίχας (ποιος δεν λατρεύει τη μυρωδιά της!) και μόλις νιώσεις την επιδερμίδα σου να χαλαρώνει, ξέπλυνε με άφθονο χλιαρό νερό.

Σκούπισε ταμποναριστά με μια μαλακή πετσέτα και πριν στεγνώσει τελείως το δέρμα σου (πολύ σημαντικό αυτό!) άπλωσε ένα ενυδατικό προϊόν ή ένα λάδι σώματος που σου αρέσει. Εδώ θα βρεις το ενυδατικό γαλάκτωμα σώματος, το body butter ή το ξηρό λάδι που έψαχνες. Δεν έχεις παρά να διαλέξεις το δικό σου αγαπημένο.

5. Γιατί είναι σημαντικό να χρησιμοποιήσω προϊόν ενυδάτωσης μετά την απολέπιση;

Οτιδήποτε απλώσεις μετά την απολέπισή σου θα απορροφηθεί πολύ πιο γρήγορα και θα διεισδύσει στον ιστό της επιδερμίδας πιο βαθειά. Το αποτέλεσμα θα είναι μια απαλή, λαμπερή επιδερμίδα που θα ακτινοβολεί υγεία.

6. Γιατί ένα αποκλειστικά φυσικό scrub σώματος είναι προτιμότερο από τα κοινά scrub που κυκλοφορούν στην αγορά;

Τα κοινά απολεπιστικά προϊόντα που κυκλοφορούν στην αγορά συνήθως περιέχουν χημικούς παράγοντες που μπορεί να ερεθίσουν το δέρμα. Κυρίως αν έχεις ευαίσθητη επιδερμίδα ή επιδερμίδα επιρρεπή σε κοκκινίλες, ξεφλούδισμα και ερεθισμούς, οι χημικοί παράγοντες των κοινών scrub μπορεί να επιδεινώσουν την κατάσταση.

Ένα φυσικό προϊόν υπακούει στις προσταγές της φύσης, είναι πιο απαλό προς την επιδερμίδα σου αλλά ταυτοχρόνως πιο αποτελεσματικό γιατί εναρμονίζεται με τις ανάγκες της.

Τώρα ξέρεις όλα τα στάδια και τα μυστικά της εφαρμογής ενός scrub. Το μόνο που χρειάζεσαι είναι να δοκιμάσεις αυτό που σου ταιριάζει και να νιώσεις αμέσως την ευεργετική επίδραση που θα έχει στο σώμα σου!

«Να προσέχεις το σώμα σου. Είναι το μόνο μέρος μέσα στο οποίο πρέπει να ζήσεις». Jim Rohn

0 Shares:
You May Also Like
Apolia topikou pahous kai kuttaritidas
ΔΙΑΒΑΣΕ

Κυτταρίτιδα: Πώς να την καταπολεμήσεις με σοκολάτα και μαστίχα

Μην αφήνεις την κυτταρίτιδα ή το τοπικό πάχος να «συννεφιάζουν» τον ήλιο της επιδερμίδας σου. Η φύση έχει προνοήσει και τα Mastic Spa δημιούργησαν τις κατάλληλες φυσικές φόρμουλες για σένα