Μαστιχέλαιο: Οφέλη και πώς να το βάλεις στην καθημερινότητά σου

Τι γίνεται όταν εγώ η Μαστίχα Χίου, δίνω τη ρητίνη μου μέσα από μια δεξιοτεχνική διαδικασία απόσταξης με ατμό; Μα φυσικά προκύπτει το μαστιχέλαιο, αυτό το πολύτιμο αιθέριο έλαιο που ενσωματώνει μια πλειάδα θεραπευτικών και αρωματικών συστατικών. Μέχρι σήμερα δεν έχουν απαριθμηθεί όλα τα στοιχεία που περιέχει το μαστιχέλαιο αλλά όπως συμβαίνει και με το δάκρυ του σχίνου, μιλάμε για περίπου 70 ουσίες που μπορούν να αξιοποιηθούν στο κομμάτι της προσωπικής υγιεινής και περιποίησης! Ανάμεσα σε αυτές είναι η α-μαστιχορητίνη, β-μαστιχορητίνη, οι τανίνες, η μαστιχίνη και το μαστιχικό οξύ, μοναδικά τερπένια όπως α-πινένιο, β-μυρκένιο, β-καρυοφυλλένιο, λιμονένιο και πολυφαινόλες.

Τι είναι αυτό όμως που κάνει το έλαιό μου ακόμα πιο περιζήτητο; Ότι είναι -όχι μόνο απολύτως βρώσιμο- αλλά επιπλέον αποτελεί ένα από τα πιο γευστικά, αρωματικά και θρεπτικά συστατικά στον τομέα τροφίμων και ποτών. Μια μικρή ηλεκτρονική βολτούλα στις σελίδες των Mastic Spa, θα σου δώσουν μια «γεύση» (#διπλής) για τις εφαρμογές του μαστιχέλαιου στην καθημερινή μας ζωή: από τα καλλυντικά, μέχρι τα προϊόντα που αγοράζουμε για την κουζίνα μας.

Τι να περιμένω από το μαστιχέλαιο;

Αφήνοντας χώρο στο μαστιχέλαιο να… ενσταλάξει τις θεραπευτικές του ιδιότητες στη ζωή σου, σταγόνα-σταγόνα, θα ανακαλύψεις σε πόσα πεδία εφαρμόζεται. Χρησιμοποιείται πολύ συχνά για την αντιµικροβιακή του δράση, φαίνεται να έχει άριστα αποτελέσματα σε βακτηριδιακές και μυκητιασικές λοιμώξεις, ενώ καταναλώνοντάς το στη διατροφή σου μπορεί να συμβάλλει σε στομαχικά και εντερικά έλκη και άλλες παθήσεις. Πρόσφατα αναδείχθηκε και η δύναμή του απέναντι σε μια πολύ ισχυρή νόσο της εποχής μας, τον καρκίνο. «Το διατροφικό έλαιο μαστίχας που εξάγεται από την Pistacia lentiscus var Chia καταστέλλει την ανάπτυξη όγκου σε πειραματικά μοντέλα καρκίνου του παχέος εντέρου» αναφέρει ξεκάθαρα ελληνοβρετανική έρευνα που δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο του 2017.

Προηγούμενη επιστημονική δημοσίευση στο International Journal of Experimental and Clinical Pathophysiology and Drug Research, γράφει  χαρακτηριστικά: «Η Μαστίχα Χίου αλλά και το μαστιχέλαιο αποτελούνται από περίπου 70 ουσίες που έχουν επιδείξει πολυάριθμες και ποικίλες βιοϊατρικές και φαρμακολογικές ιδιότητες που περιλαμβάνουν

(α) εξάλειψη βακτηρίων και μυκήτων που μπορεί να προκαλέσουν πεπτικά έλκη, σχηματισμό οδοντικής πλάκας και δυσοσμία του στόματος και του σάλιου

(β) ανακούφιση ή δραματική μείωση των συμπτωμάτων των αυτοάνοσων ασθενειών με αναστολή της παραγωγής προφλεγμονωδών ουσιών από ενεργοποιημένους μακροφάγους, παραγωγή κυτοκινών από μονοπύρηνα κύτταρα περιφερικού αίματος σε ασθενείς με ενεργή νόσο του Crohn, και καταστολή παραγωγής φλεγμονωδών κυτοκινών και χημειοκινών σε ένα μοντέλο άσθματος

(γ) προστασία του καρδιαγγειακού συστήματος με την αποτελεσματική μείωση των επιπέδων ολικής χοληστερόλης ορού, λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητας και τριγλυκεριδίων, και προστασία λιποπρωτεϊνών χαμηλής πυκνότητας από οξείδωση σε ανθρώπους

(δ) επαγωγή απόπτωσης σε ανθρώπινα καρκινικά κύτταρα σε εργαστηριακές μελέτες in vitro και εκτεταμένη αναστολή ανάπτυξης ανθρώπινων όγκων

(ε) βελτίωση των συμπτωμάτων σε ασθενείς με λειτουργική δυσπεψία. Συλλογικά, αυτές οι πολυάριθμες και ποικίλες ιατρικές και φαρμακευτικές ιδιότητες της Μαστίχας Χίου και του μαστιχέλαιου δικαιολογούν περαιτέρω έρευνα σε μια προσπάθεια να ενισχυθούν συγκεκριμένες ιδιότητες και να προσδιοριστούν τα συγκεκριμένα συστατικά που μπορεί να σχετίζονται με κάθε ιδιότητα».

Ιδέες για να εντάξεις το μαστιχέλαιο στη ζωή σου

  • Χρησιμοποίησέ το στα προϊόντα περιποίησής σου. Εδώ και πολλά χρόνια τα προϊόντα που χρησιμοποιούν τη Μαστίχα και το έλαιό της στη σύστασή τους, αποτελούν μια εξαιρετικά αποτελεσματική εναλλακτική  για τους ανθρώπους που προτιμούν φυσικές λύσεις για την υγεία του δέρματος και των μαλλιών τους. Στα Mastic Spa, θα βρεις φυσικές εργαστηριακές φόρμουλες που περιλαμβάνουν αγνό, καθαρό μαστιχέλαιο όπως το ξηρό λάδι μαλλιών Mastic Oil for hair που προστατεύει τα μαλλιά και τα διατηρεί απαλά και ευκολοχτένιστα. Καθαρό μαστιχέλαιο θα βρεις και σε κάθε σαμπουάν, shower gel ή κάθε προϊόν φροντίδας προσώπου από το πιο απλό μέχρι το πιο εξειδικευμένο.
  • Βάλε το στη διατροφή σου. Μπορείς να βρεις μαστιχέλαιο σε ατόφια μορφή, έτοιμο προς χρήση, στην ειδική συσκευασία των Mastic Spa (μαστιχέλαιο σε συσκευασία των 5ml και μαστιχέλαιο σε συσκευασία των 10ml). Κάθε πρωί μπορείς να στάζεις 2-3 σταγόνες και να το πίνεις μαζί με το νερό σου. Μην ξεχνάς πως το μαστιχέλαιο είναι θεραπευτικό για στομαχικές παθήσεις και δυσπεψία. Μια πολύ ωραία ιδέα είναι να το βάλεις στα ροφήματά σου:
    • Με καφέ. Ταιριάζει πάρα πολύ με τον ελληνικό καφέ αν είσαι λάτρης της παράδοσης (ναι, είναι δύο ελληνικές γεύσεις που ενώνονται τέλεια) αλλά και με τον καφέ φίλτρου. Στον καφέ φίλτρου βεβαιώσου ότι έχεις διαλέξει την κλασική εκδοχή του, χωρίς επιπλέον αρώματα από φουντούκι, βανίλια κλπ, ώστε να εκτιμήσεις το αυθεντικό άρωμα της Μαστίχας.
    • Με σοκολάτα ή κακάο. Επίσης μπορείς να φτιάξεις λαχταριστό ζεστό ή κρύο ρόφημα σοκολάτας with a twist, στάζοντας μερικές σταγόνες μαστιχέλαιου μέσα.
    • Με τσάι. Εξίσου αρμονικά δένει το μαστιχέλαιο και με το τσάι, ιδανικά με μαύρο ή πράσινο τσάι που αγκαλιάζουν καλύτερα τα αρώματα του ελαίου της Μαστίχας.
    • Με σόδα ή ανθρακούχο νερό. Μπορείς να φτιάξεις τη δική σου σόδα με άρωμα μαστίχας απλώς ενσταλάζοντας ελάχιστες σταγόνες στην αγαπημένη σου σόδα ή στο ανθρακούχο νερό που προτιμάς.
  • Κάτι μαγειρεύεται με μαστιχέλαιο. Πολλές γεύσεις απογειώνονται πραγματικά με μαστιχέλαιο, δίνοντάς σου τη διπλή απόλαυση ότι ετοίμασες κάτι πεντανόστιμο φροντίζοντας παράλληλα για την υγεία και τον οργανισμό σου. Μάλιστα επειδή είναι αιθέριο έλαιο, μπορεί να δώσει μέγιστα αποτελέσματα σε minimum ποσότητες. Το μαστιχέλαιο έχει ευρεία χρήση σε πιάτα με κοτόπουλο (το κοτόπουλο με μαστίχα θα είναι πάντα μια από τις πιο gourmet συνταγές). Ακόμα μπορείς να το δοκιμάσεις στην τυρόπιτα: στη γέμιση τυριού -ιδανικά λευκού τυριού- βάλε λίγο ή περισσότερο μαστιχέλαιο ανάλογα με το πόσο έντονη θες να είναι η γεύση μαστίχας στο τελικό αποτέλεσμα. Με το που θα μπει στον φούρνο αυτή η τυρόπιτα, το σπίτι θα γεμίσει με υπέροχα αρώματα. Ακόμα και με vegan πιάτα μπορεί δέσει πολύ γευστικά. Χορτοφαγικά στέκια στην Ελλάδα ήδη το έχουν εντάξει σε πιάτα όπως: σάντουιτς με ψητά μανιτάρια, μαστιχέλαιο, έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, λάιμ ή λεμόνι και φρέσκια ρόκα.
  • Φτιάξε μου (γλυκά) τη μέρα. Στη ζαχαροπλαστική ανέκαθεν είχε κεντρική θέση το μαστιχέλαιο όπως και η κοπανισμένη Μαστίχα Χίου. Μπορείς να το χρησιμοποιήσεις σε πολλά γλυκά όπως οι κουραμπιέδες, το τσουρέκι και η βασιλόπιτα που αυτές τις μέρες του Ιανουαρίου (που γράφονται αυτές οι γραμμές) συνεχίζουν να αποτελούν must δημιουργίες. Τέλεια επίσης πάει σε οποιοδήποτε πολίτικο γλυκό όπως το εκμέκ (σκέψου ένα εκμέκ με κρέμα μαστίχας) ή το κανταΐφι με κρέμα ή μια ζεστή μηλόπιτα με χειροποίητο παγωτό καϊμάκι που είναι πολύ εύκολο να φτιάξεις με κρέμα γάλακτος, γάλα, σαλέπι, άχνη ζάχαρη και μαστιχέλαιο. Αν όλα αυτά σου άνοιξαν την όρεξη, κράτα δυνάμεις: ετοιμάζουμε αναλυτικές συνταγές με μαστίχα Χίου και μαστιχέλαιο
5 Shares:
You May Also Like
Apolia topikou pahous kai kuttaritidas
ΔΙΑΒΑΣΕ

Κυτταρίτιδα: Πώς να την καταπολεμήσεις με σοκολάτα και μαστίχα

Μην αφήνεις την κυτταρίτιδα ή το τοπικό πάχος να «συννεφιάζουν» τον ήλιο της επιδερμίδας σου. Η φύση έχει προνοήσει και τα Mastic Spa δημιούργησαν τις κατάλληλες φυσικές φόρμουλες για σένα