Κυτταρίτιδα: Πώς να την καταπολεμήσεις με σοκολάτα και μαστίχα

Apolia topikou pahous kai kuttaritidas
Να ξεκινήσω λέγοντας ότι ξέρω πόσο μπορεί να σε ενοχλεί η κυτταρίτιδα ή το τοπικό πάχος, κυρίως αυτούς τους ζεστούς μήνες που θες να φοράς λιγότερα, πιο αέρινα, ρούχα και έχεις εκτεθειμένο το δέρμα σου.
Επειδή λοιπόν εκεί που μεγάλωσα κι εγώ η Μαστίχα Χίου– είναι ένα ζεστό, υπέροχο νησί του Αιγαίου, έμαθα ότι το ανθρώπινο σώμα αξίζει να αποκαλύπτεται χωρίς ανασφάλειες και ενδοιασμούς.
Και φυσικά φρόντισα να συμβάλλω στο να δημιουργηθούν καλλυντικά που θα αντιμετωπίσουν αυτό ακριβώς το «πρόβλημα»: την κυτταρίτιδα ή όψη φλοιού πορτοκαλιού όπως συνηθίζουμε να το λέμε, αλλά και το τοπικό πάχος που στις μεσογειακούς σωματότυπους είναι πιο εμφανές. 

Γιατί φυσικά καλλυντικά; 

Στην σύγχρονη βιομηχανία καλλυντικών υπάρχουν αρκετά συνθετικά και αμφιλεγόμενης αγνότητας συστατικά. Κρυμμένα μερικές φορές κάτω από έναν μανδύα φυσικών συμπληρωματικών στοιχείων, δεν παύουν να προκαλούν ερεθισμούς και να κάνουν την επιδερμίδα μας μακροπρόθεσμα πιο ευάλωτη.
Γι’ αυτό ένα φυσικό ζήτημα, όπως η κυτταρίτιδα και το τοπικό πάχος πρέπει να έχει φυσική λύση. Τα Mastic Spa εφαρμόζουν εδώ και πάρα πολλά χρόνια αυτή τη φιλοσοφία: με τη δύναμη της Μαστίχας και τη συνέργεια άλλων κατάλληλων και απόλυτα φυσικών «συμμάχων» βρίσκουν τη σωστή φόρμουλα για να δεις αληθινά αποτελέσματα στο δέρμα σου.

Ένα-ένα τα συστατικά

Τη βάση σε κάθε προϊόν την αποτελώ εγώ, η μαστίχα. Με χρησιμοποιούν για τις αντιμικροβιακές μου ιδιότητες, τη βοήθεια που προσφέρω στην αποτοξίνωση του οργανισμού και την αντιφλεγμονώδη μου δράση.
Ας μην ξεχνάμε ότι με απόφαση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων αποφασίστηκε και η ένταξή μου στην κατηγορία των φυσικών φαρμάκων φυτικής προέλευσης για την  θεραπευτική μου επίδραση σε παθήσεις της επιδερμίδας και σε φλεγμονές.
Οπότε η αξιοποίησή μου στην προσπάθεια αντιμετώπισης του τοπικούς πάχους και της κυτταρίτιδας ήταν μονόδρομος.
Μαζί με μένα, υπάρχει μια ομάδα συστατικών που με πλαισιώνει για να έχεις τα  καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Τον συνδυασμό προϊόντων που θα δεις εδώ απαρτίζει μια κρέμα και ένα gel. Στα συστατικά θα βρεις:
  • μαστιχέλαιο, φυσικά, που συμπυκνώνει όλα τα θρεπτικά στοιχεία της μαστίχας και ενυδατώνει την επιδερμίδα. Μην ξεχνάμε πόσο σημαντική είναι η ενυδάτωση στην καταπολέμηση της κυτταρίτιδας και του τοπικού πάχους.
  • σοκολάτα. Ναι καλά διάβασες: το κακάο δεν μας αρέσει μόνο ως γεύση αλλά και ως παράγοντας περιποίησης του δέρματος, αφού περιέχει θεοβρωμίνη, συστατικό που συσφίγγει και τονώνει το δέρμα. Η λέξη βγαίνει από το κακαόδεντρο που λέγεται και «theobroma cacao», από τις λέξεις «θεός» και «βρώση», δηλαδή «τροφή των Θεών».
  • iodotrat, που είναι ένας θαματουργός μοριακός παράγοντας κατά της κυτταρίτιδας ο οποίος συσφίγγει και παράλληλα βοηθά στη λιποδιάλυση με τελικό αποτέλεσμα τη μείωση του επίμονου τοπικού πάχους.
  • εκχυλίσματα φυκιών που ενεργοποιούν τις καύσεις και μειώνουν την συσσώρευση λίπους και υγρών.
  • εκχυλίσματα καλέντουλας που μειώνουν τα αυλακιές που προκαλούνται από την κυτταρίτιδα αλλάζοντας σταδιακά την τραχιά όψη της επιδερμίδας.
  • καφεΐνη που έχει αγγειοδιασταλτικές ιδιότητες, αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος και συμβάλλει στην λιποδιάλυση.
  • εκχυλίσματα αγριοκάστανου που μειώνουν την συσσώρευση λίπους στον υποδόριο ιστό.

Μια προσεκτική ματιά στην κυτταρίτιδα

Η κυτταρίτιδα είναι ένας όρος για το σχηματισμό μικρών σβόλων και κοιλοτήτων στο δέρμα, σε σημεία όπως οι μηροί, οι γλουτοί και τα πόδια. Ένα πιο… light όνομά της είναι και «όψη φλοιού πορτοκαλιού».
Σχετίζεται με την τοπική συσσώρευση λίπους που μπορεί να επηρεάσει τον καθένα – δεν χρειάζεται αναγκαστικά να υπάρχει θέμα βάρους για να εμφανιστεί. Συνήθως εμφανίζεται στις γυναίκες (αλλά μπορεί να επηρεάσει και τους άντρες) λόγω της διαφορετικής κατανομής του λίπους, των μυών και του συνδετικού ιστού στο γυναικείο σώμα.
Τα πιο πρόσφατα επίσημα στοιχεία λένε ότι 80-90% των γυναικών είναι πιθανόν να παρουσιάσουν κυτταρίτιδα κάποια στιγμή στη ζωή τους. Οπότε σπάνια κάνει εξαιρέσεις αλλά δεν θα έπρεπε να μας ανησυχεί, πόσο μάλλον αφού γνωρίζουμε ότι μια σωστή και κυρίως φυσική αντιμετώπισή της μπορεί να έχει άριστα αποτελέσματα.
Υπάρχουν τρία στάδια/είδη κυτταρίτιδας. Μια προσεκτική ματιά στο σώμα μας κάτω από μια φωτεινή πηγή και μια ψηλάφηση με τα χέρια, μπορεί να μας δείξει σε ποιο από αυτά τα στάδια είμαστε. 
Στάδιο 1. Το δέρμα μας παραμένει απαλό και εμφανίζει τον χαρακτηριστικό φλοιό πορτοκαλιού μόνο αν το πιέσουμε με τα δάχτυλά μας.
Στάδιο 2. Η κυτταρίτιδα είναι ορατή χωρίς να ασκείς ιδιαίτερη πίεση στην επιδερμίδα σου – αυτή είναι η εγκατεστημένη ή οιδηματική κυτταρίτιδα.
Στάδιο 3. Όταν το δέρμα μας είναι τραχύ και η κυτταρίτιδα φαίνεται συμπαγής ενώ μπορεί να συνοδεύεται και από πόνο.

Ηλικίες και διαφορές

Όσον αφορά τις ηλικίες, πάλι η κυτταρίτιδα εμφανίζεται συνήθως στις εξής φάσεις της ζωής μας:
Στην εφηβεία μπορεί να εμφανιστεί με μια πιο συμπαγή μορφή και αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα μπορεί να γίνει πιο μόνιμη. Δείγμα είναι οι μικρές ανωμαλίες στην υφή του δέρματος, που δεν οφείλεται σε χαλάρωση. Πιο συνήθη σημεία είναι οι μηροί, οι γλουτοί και οι γοφοί. Είναι πιθανόν και σε αυτή τη φάση να παρουσιάζει πόνο καθώς το δέρμα σκληραίνει και κολλάει πάνω στους μυς.
Σε άτομα μεταξύ 20-30 ετών, η κυτταρίτιδα περισσότερο συνδέεται με κακή κυκλοφορία του αίματος και επιδεινώνεται με την κατακράτηση υγρών. Επικεντρώνεται κυρίως στα πόδια, ειδικά στους μηρούς, και τα γόνατα.
Στην εγκυμοσύνη ή στην εμμηνόπαυση όπως και σε άλλες φάσεις της ζωής σου που συμβαίνουν ορμονικές αλλαγές ή διαταραχές, είναι επίσης συχνό να κάνει την εμφάνισή της.
Μεταξύ 30-40 ετών, συναντάται το πιο κοινό είδος. Εδώ η κυτταρίτιδα συνδέεται με την φυσική χαλάρωση που συμβαίνει στους ιστούς με την πάροδο των χρόνων. Το δέρμα παραμένει μαλακό και έχει μια κυματιστή, ζελατινώδη εμφάνιση. Τέτοιας μορφής κυτταρίτιδα εμφανίζεται ουσιαστικά σε περιοχές όπου υπάρχει συσσώρευση λίπους, όπως τα χέρια, οι γοφοί, η κοιλιά, οι γλουτοί και τα πόδια. Αυξάνεται με την ηλικία ή την αύξηση βάρους και επιδεινώνεται όταν υπάρχει μικρή μυϊκή μάζα. Συνιστά όμως και η πιο εύκολη περίπτωση ως προς την αντιμετώπισή της.

Τι άλλο μπορούμε να κάνουμε για να βάλουμε «φρένο» στην κυτταρίτιδα και το τοπικό πάχος;

Τα κατάλληλα φυσικά καλλυντικά, όπως η Liposvelte Cream και το Liposvelte Fast Action Gel των Mastic Spa μπορούν με μια συστηματική επάλειψη και ένα ελαφρύ μασάζ να αλλάξουν πραγματικά την υφή της επιδερμίδας σου, προλαμβάνοντας αλλά και αντιμετωπίζοντας την εμφάνιση της κυτταρίτιδας.
Σε αυτή την προσπάθεια όμως θα βοηθήσει πολύ το να κάνεις θετικές αλλαγές στη διατροφή και τον τρόπο ζωής σου. Μερικές συμβουλές που θα φέρουν ακόμα καλύτερα αποτελέσματα είναι:
  • Πρόσεξε τι βάζεις στο πιάτο σου. Ενσωμάτωσε στη διατροφή σου περισσότερες μερίδες από φρούτα και λαχανικά (τώρα που είναι καλοκαίρι και ο οργανισμός σου ζητάει δροσερά και ζουμερά γεύματα, είναι ακόμα πιο εύκολο). Ακολούθησε μια πιο ισορροπημένη διατροφή και απόφυγε κορεσμένα λιπαρά, λίπη και αλάτι.Το αλάτι δημιουργεί κατακράτηση υγρών και μπορεί να επιδεινώσει το φαινόμενο της κυτταρίτιδας. Παρ’ όλα αυτά αν πάσχεις από έλλειψη νατρίου ή χαμηλή πίεση, μην διακόψεις την πρόσληψη αλατιού, καλύτερα συμβουλέψου έναν ειδικό διατροφής.
  • Κατανάλωσε περισσότερο νερό. Φρόντισε να ενυδατώνεσαι σωστά. Αυτό θα σε βοηθήσει και στην κατακράτηση υγρών, αλλά και στην ελαστικότητα της επιδερμίδας σου. Κυρίως το καλοκαίρι λόγω της μεγαλύτερης απώλειας υγρών που προκαλείται με την εφίδρωση, η επαρκής ενυδάτωση είναι ακόμα πιο αναγκαία. Επίσης το νερό θα συμβάλλει στο να αποβάλλεις τις τοξίνες και θα διευκολύνει τη λειτουργία του λεμφικού και κυκλοφορικού σου συστήματος.
  • Περιόρισε το κάπνισμα – αν καπνίζεις. Το κάπνισμα μειώνει τη ροή του αίματος στα αγγεία, αποδυναμώνει το κολλαγόνο και τον συνδετικό ιστό, και έτσι η ελαστικότητα του δέρματός σου μειώνεται αφήνοντας την κυτταρίτιδα να φανεί.
  • Μείνε συνεπής στη γυμναστική σου. Βελτιώνοντας τη μυϊκή σου κατάσταση, βελτιώνεις εμφανώς την όψη της επιδερμίδας σου και βοηθάς στο να φαίνεται πιο λεία, σφριγηλή και τονωμένη.
  • Ρύθμισε το σωματικό σου βάρος. Βάλε στόχο να μειώσεις το ποσοστό λίπους σου και θα δεις μεγάλη αλλαγή στα σημεία που εντοπίζεται το τοπικό πάχος και η κυτταρίτιδα.
  • Προστατεύσου από τον ήλιο. Η υπεριώδης ακτινοβολία εκτός των υπόλοιπων αρνητικών που έχει, επιδεινώνει την εμφάνιση κυτταρίτιδας και επιταχύνει την γήρανση του δέρματος. Άρα τώρα που ο ήλιος είναι «στα πάνω του», δώσε μια έξτρα προσοχή σε αυτό.(έχουμε εδώ και προϊόντα με αντηλιακή προστασία που θέλετε να αναφέρουμε; Είδα ας πούμε ότι την σειρά Heliotrope δεν την έχουμε πια, σωστά; Θέλετε να πούμε για την BB cream.)
0 Shares:
You May Also Like