Δώσε λύση στα σπυράκια του προσώπου, τώρα!

Μόνο λύσεις! Αυτό θα έχουμε πάντα εδώ στο Mastic spa blog. Αυτή τη φορά βάζουμε στο μικροσκόπιο τα σπυράκια που έρχονται απρόσκλητα για να χαλάσουν αυτόν τον υπέροχο… καμβά που είναι το πρόσωπό σου. Κι επειδή αυτός ο καμβάς πρέπει να μένει καθαρός, ξεδιπλώνουμε facts και φυσικές λύσεις για να βάλεις ένα τέλος σε αυτό το πρόβλημα.  

Εν αρχή ην… η ακμή 

Η ακμή και οι ατέλειες του προσώπου είναι ένα θέμα που δεν μας απασχολεί μόνο στην εφηβεία μας αλλά κάνει την επανεμφάνισή του σε διάφορες φάσεις της ζωής μας. Άλλοι άνθρωποι υποφέρουν σε μεγαλύτερο βαθμό από αυτό και άλλοι σε μικρότερο. Η βαρύτητα με την οποία εμφανίζεται η ακμή εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Αν και ακόμα δεν έχει αποσαφηνιστεί πλήρως η βαθύτερη αιτία της ακμής, είναι πλέον επιστημονικά αποδεδειγμένοι οι παράγοντες που την επιβαρύνουν. Μερικοί από αυτούς ενδεικτικά είναι: οι ορμονικές διακυμάνσεις, η λιπαρή διατροφή, το στρες, ο ελλιπής καθαρισμός του προσώπου, τα ακατάλληλα καλλυντικά και άλλα.  

Ξε…καθαρίζοντας τα είδη 

Υπάρχουν διάφορα είδη από σπυράκια που μπορεί κατά καιρούς να σε έχουν ενοχλήσει. Τα πιο συνήθη είναι τα κλασικά σπυράκια της ακμής, τα μαύρα στίγματα, τα λευκά με πύον, αλλά και κάποια που τα ξέρουμε όλοι ως «εσωτερικά σπυράκια» που εμφανίζονται με τη μορφή κύστης. Όποιο κι αν είναι το είδος που σε ταλαιπωρεί πιο συχνά, η αντιμετώπιση δεν διαφέρει πολύ. Γιατί στην ουσία, κάθε τέτοιο «ξέσπασμα» της επιδερμίδας του προσώπου είναι μια μικρή φλεγμονή στην οποία οι σμηγματογόνοι αδένες μας (οι αδένες που είναι υπεύθυνοι για την ισορροπία των ελαίων της επιδερμίδας) προσβάλλονται από βακτήρια. Ποια είναι λοιπόν μια από τις πιο αποτελεσματικές φυσικές ουσίες κατά των φλεγμονών και των βακτηρίων; Η μαστίχα Χίου εννοείται, που φύεται αποκλειστικά στο νησί της Χίου – και εδώ στα Mastic Spa έχουμε καταφέρει να την εντάξουμε στις πιο σύγχρονες, ελπιδοφόρες για την κοσμετολογία θεραπείες. 

 

13 λύσεις για καθαρό πρόσωπο εδώ και τώρα 

  1. Όπως είπαμε και πιο πάνω, αφέσου στη δράση της μαστίχας Χίου. Θα δεις εντυπωσιακά αποτελέσματα. Η μαστίχα είναι διάσημη για τις αντιφλεγμονώδεις και αντιβακτηριακές της ιδιότητες. Λόγω της ισχυρής αντιφλεγμονώδους δράσης του ελεανολικού και ολεανολικού οξέους (προσοχή: επιστημονική ενημέρωση alert!), η μαστίχα δρα επουλωτικά λύοντας φλεγμονές, ενώ την ίδια στιγμή επιδεικνύει ισχυρή αντιβακτηριακή δράση όπως φαίνεται και από έρευνα του Πανεπιστημίου Αθηνών (Έδρα Φαρμακογνωσίας).
  2. Καθάρισε σωστά το πρόσωπό σου. Θες υγιείς πόρους και σμηγματογόνους αδένες που λειτουργούν ρολόι; Μην ξεχνάς την καθημερινή καθαριότητα. Χρησιμοποίησε το Mastacne Wash Pore, το πιο εξειδικευμένο προϊόν καθαρισμού της σειράς των Mastic Spa που στοχεύει κατευθείαν στην ακμή. Καθαρίζει σε βάθος τους φραγμένους πόρους, ενσωματώνοντας μαστίχα αλλά και αλόη η οποία τονώνει την επιδερμίδα έχοντας παράλληλα στυπτικές ιδιότητες. Το βιολογικό μέλι και η hydraporine (που μεταφέρεται στις κυτταρικές μεμβράνες και αποκαθιστά τα επίπεδα ενυδάτωσης βοηθώντας στον μεταβολισμό των κυττάρων) ενυδατώνουν σε βάθος την επιδερμίδα. Το σαλικυλικό οξύ απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα και διατηρεί ανοικτούς τους πόρους, με αποτέλεσμα τη μείωση της εμφάνισης της ακμής. Ο πλούσιος αφρός που δημιουργείται απομακρύνει τις ακαθαρσίες αφήνοντας το δέρμα καθαρό και ενυδατωμένο. Ακόμα κι αν το πρόβλημα δεν είναι ακόμα έντονο, ο καλός καθαρισμός προσώπου είναι ο νούμερο ένα τρόπος να προλάβεις τη δημιουργία εξανθημάτων. Μπορείς να δοκιμάσεις και το Deep Clean Wash Gel το οποίο επίσης ενώνει τη μαστίχα με τη βιολογική αλόη (πιστοποιημένη απο Ecocert) προσφέροντας βαθύ καθαρισμό απελευθερώνοντας τους φραγμένους πόρους και απομακρύνοντας τα νεκρά κύτταρα. 
  3. Απομάκρυνε επίμονες ατέλειες και στίγματαΕπειδή με τον απαλό καθημερινό καθαρισμό μπορεί κάποια σημάδια ή επίμονη τραχύτητα του δέρματος να μην αντιμετωπίζονται, κάνε ανά διαστήματα και μια σωστή απολέπιση με ένα φυσικό Face Scrub, όπως το Exfoliating Face Cream με πιστοποιημένη βιολογική αλόη για να εκμεταλλευτείς τις ευεργετικές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες της βιολογικής αλόης.
  4. Πόνταρε στην ενυδάτωσηΜετά από κάθε καθαρισμό, μην αφήνεις το πρόσωπό σου διψασμένο. Ένα στοχευμένο ενυδατικό προϊόν πρέπει να είναι στην καθημερινή σου περιποίηση. Ευτυχώς εδώ μπορείς να βρεις αυτό που ταιριάζει στις ανάγκες της δικής σου επιδερμίδας. Μπορείς να διαλέξεις την Olive Day Cream με μαστίχα Χίου και ελαιόλαδο που έχει πολύ απαλή σύνεση και προσφέρει την απαραίτητη προστασία στην επιδερμίδα. Ή να χρησιμοποιήσεις την 24ωρη Deep Hydra με αλόη, που ενυδατώνει σε βάθος και διατηρεί το δέρμα νεανικό και υγιές.
  5. Κράτα μακριά τα χέρια σου. Μπορεί η λύση να είναι στο… χέρι σου, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να χρησιμοποιείς τα χέρια σου για να απαλλαγείς από τα σπυράκια. Η συνήθεια να τα σπας είναι ό,τι χειρότερο μπορείς να κάνεις. Μπορεί να σου φαίνεται άμεση διέξοδος το να πειράξεις το σπυράκι σου με τα δάχτυλα ή τα νύχια, αλλά αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα περαιτέρω μόλυνση, πληγή και σημάδι κατά την επούλωση.
  6. Χρησιμοποίησε χλιαρό νερό. Είναι πλέον μύθος ότι η καθαριότητα του προσώπου απαιτεί καυτό νερό για να «ανοίξουν οι πόροι». Το μόνο που πετυχαίνεις με καυτό νερό είναι να στρεσάρεις την επιδερμίδα σου και διατρέχεις κίνδυνο να καείς (άουτς). Το χλιαρό νερό θα σε βοηθήσει περισσότερο από όσο νομίζεις.
  7. Μην τρίβεις. Ένα ακόμα λάθος που κάνουμε συχνά είναι να τρίβουμε το πρόσωπό μας με πετσέτα μετά το πλύσιμο. Με το τρίψιμο απομακρύνεις βίαια κύτταρα της επιδερμίδας που εκείνη την ώρα προσπαθούν να ιαθούν από τη φλεγμονή. Και μπορεί επίσης να εξαπλώσεις τη μόλυνση σε άλλα υγιή μέρη του προσώπου σου. Οπότε όχι, μην τρίβεις με πετσέτα. Χρησιμοποίησε μια καθαρή, απαλή πετσέτα και σκούπισε ταμποναριστά. Ακόμα καλύτερα, χρησιμοποίησε ταμποναριστά λίγο χαρτί υγείας.
  8. Μην πιάνεις το πρόσωπό σου με βρώμικα χέρια. Στον κόσμο που ζούμε οι πηγές μικροβίων είναι πολλές. Το τηλέφωνο, το τηλεκοντρόλ, το αυτοκίνητο, τα μέσα μαζικής μεταφοράς και κάθε τι άλλο με το οποίο ερχόμαστε σε καθημερινή επαφή, έχουν μικρόβια που μεταφέρονται από τα χέρια μας (που είναι πιο ανθεκτικά) στο πρόσωπό μας (που είναι πιο ευαίσθητο!). Οπότε «τζιζ» – αν θες να αγγίξεις το πρόσωπό σου πλύνε πρώτα καλά τα χέρια σου. Και φρόντισε να καθαρίζεις συχνά και κάθε επιφάνεια που έρχεται σε επαφή με το πρόσωπό σου: μαξιλαροθήκες, σεντόνια, κινητό τηλέφωνο, κράνος σε περίπτωση που είσαι άγρια easy rider!
  9. Πρόσεχε το μακιγιάζ που χρησιμοποιείς. Πολλές φορές τα σπυράκια είναι αποτέλεσμα έντονου μακιγιάζ το οποίο σε συνδυασμό με τους ρύπους της ατμόσφαιρας, δημιουργούν έναν εκρηκτικό συνδυασμό. Σε αυτή την περίπτωση τα σπυράκια είναι ένας τρόπος της επιδερμίδας σου να σου πει να αλλάξεις προϊόντα ή συνήθειες μακιγιάζ. Άκουσέ την.
  10. Μην χρησιμοποιείς πινέλα ή αξεσουάρ μακιγιάζ που δεν είναι δικά σου. Θα έπλενες τα δόντια σου με οδοντόβουρτσα ενός φίλου ή μιας φίλης; Μάλλον όχι. Οπότε γιατί να χρησιμοποιήσεις ξένα αξεσουάρ (πινέλα κλπ) για το μακιγιάζ; Κάθε πρόσωπο είναι μοναδικό και πρέπει να έχει τα δικά του, καθαρά εργαλεία.
  11. Κατανάλωσε περισσότερες αντιοξειδωτικές τροφές. Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C (όπως λεμόνια, πορτοκάλια κ.ά), το πράσινο τσάι, το αβοκάντο και πολλά ακόμα τρόφιμα που μας δίνει απλόχερα η μητέρα φύση επιτυγχάνουν καθαρισμό του οργανισμού σου εκ των έσω. Αν δεν επιμείνεις στο να διατηρείς τον οργανισμό σου αποτοξινωμένο, τα σπυράκια θα συνεχίσουν να σου κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.
  12. Κράτα όσο μπορείς μακριά τις λιπαρές τροφές. Από την εφηβεία μας κιόλας είμαστε εκπαιδευμένοι και ξέρουμε ότι η σοκολάτα όπως και άλλα βαριά φαγητά και σάλτσες επιβαρύνουν την όψη της επιδερμίδας μας. Αυτό δεν αλλάζει όσο μεγαλώνουμε, αντιθέτως πρέπει να προσέχουμε ακόμα περισσότερο. Για τον ίδιο λόγο απόφυγε όσο μπορείς τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη (λευκό ψωμί, μπισκότα, ζυμαρικά κ.ά), όπως και το αλκοόλ.
  13. Μείνε σε κατάσταση ζεν. Εκτός από όλα όσα είπαμε, η εκτόνωση του οργανισμού σου με κάποιο σπυράκι μπορεί να είναι ένδειξη ότι έχεις στρεσαριστεί υπερβολικά. Κάνε την περιποίηση του προσώπου σου όπως σου περιγράψαμε πιο πάνω, και βρες αντίστοιχες στιγμές μέσα στη μέρα για να κατεβάσεις ταχύτητα, να κάνεις χαλαρωτικές δραστηριότητες που σου αρέσουν και να ξεκουραστείς. Το δικαιούσαι και η επιδερμίδα σου θα στο ανταποδώσει.
36 Shares:
You May Also Like