Τριχόπτωση: εδώ όσα πρέπει να ξέρεις για να τη σταματήσεις φυσικά!

Ωπ! Μερικές παραπάνω τρίχες στο μαξιλάρι μας την ώρα που ξυπνάμε. Μερικές παραπάνω τρίχες στη βούρτσα μας την ώρα που χτενιζόμαστε. Μαλλιά με λιγότερο όγκο και δύναμη απ’ ό,τι συνηθίζαμε να βλέπουμε. Είναι τα σημάδια της τριχόπτωσης που μας τρομάζουν λίγο αλλά τα καλά νέα είναι ότι τα μαλλιά μας είναι ένας ζωντανός οργανισμός και μπορούν να ανακάμψουν αν κάνουμε τις σωστές κινήσεις. 

Και δεν χρειάζεται καν να ψάξουμε μακριά. Το μαστιχέλαιο, το έλαιο δηλαδή της Μαστίχας Χίου, που τόσο απλόχερα βρίσκουμε σε αποκλειστικότητα στη χώρα μας, και που με τις κατάλληλες διεργασίες μπορούμε να έχουμε στη διάθεσή μας, έχει αποδείξει τη δύναμή του. Στην παγκόσμια κοσμετολογία το μαστιχέλαιο εδώ και χρόνια χρησιμοποιείται για την ενίσχυση της τριχοφυΐας και την προστασία του τριχωτού της κεφαλής από ερεθισμούς. Το μυστικό συστατικό που βοηθάει είναι το ουρσολικό οξύ που αποκαθιστά τις δομές κολλαγόνου, αλλά και το ισομερές του ουρσολικού οξέος, το ολεανικό οξύ. Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή. 

Τι ακριβώς είναι η τριχόπτωση και γιατί μας επηρεάζει τόσο; 

Η τριχόπτωση είναι μια φυσική κατάσταση που επηρεάζει τόσο τους άντρες όσο και τις γυναίκες. Κι ενώ είναι πολύ σύνηθες φαινόμενο σε νεαρές ηλικίες, οι έρευνες δείχνουν ότι παρουσιάζεται πιο έντονα όσο μεγαλώνουμε. Η τελευταία επιστημονική έρευνα δείχνει ότι ο ένας στους δύο άνδρες άνω των 50 ετών και μία στις δύο γυναίκες άνω των 65 ταλαιπωρείται από τριχόπτωση! Άρα μιλάμε για τουλάχιστον τον μισό πληθυσμό. Ο Andre Agassi, ο διάσημος τενίστας είχε συγκρίνει την απώλεια των μαλλιών του με «απώλεια μικρών κομματιών της ταυτότητάς του», όπως χαρακτηριστικά είχε πει. 

Η εικόνα των πλούσιων και υγιών μαλλιών που για όλους μας είναι σημαντική, έχει ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα για τις γυναίκες. Είναι σύμβολο γοητείας, είναι στοιχείο ομορφιάς, είναι ένας τρόπος να εκφράζουμε τη διάθεση και το στυλ μας. Οπότε τα συμπτώματα τριχόπτωσης ή αραίωσης των μαλλιών δεν τα υποδεχόμαστε και με μεγάλη χαρά! Παρ’ όλα αυτά είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι είναι απολύτως φυσιολογικό να χάνουμε κάθε μέρα 50-100 τρίχες οι οποίες αντικαθίστανται σιγά-σιγά από νέες.  Το πρόβλημα ξεκινάει όταν παρατηρήσουμε ασυνήθιστα μεγάλη ποσότητα τριχών να πέφτουν και για μεγάλο χρονικό διάστημα, ή διαπιστώσουμε αραίωση σε σημεία που δεν είχαν κανένα πρόβλημα προηγουμένως. 

Βάλε την τριχόπτωση στον σωστό… κύκλο 

Όπως κάθε τι στη φύση τα μαλλιά μας ακολουθούν έναν κύκλο ζωής. Ο κύκλος ζωής της τρίχας αποτελείται από τρία στάδια: αναγενέςκαταγενές και τελογενές. Το αναγενές είναι το στάδιο που αναπτύσσεται η τρίχα. Το καταγενές είναι το στάδιο που σταματάει να αναπτύσσεται, και το τελογενές είναι το στάδιο που ο κύκλος ζωής της τρίχας τελειώνει, ο θύλακας της τρίχας έχει αποκολληθεί και πλέον εκείνη πέφτει. Κάθε τρίχα ακολουθεί τον δικό της τέτοιο κύκλο και έχει διάρκεια ζωής 2-7 χρόνια. Μόλις περάσει αυτό το διάστημα μια νέα τρίχα αρχίζει να αναπτύσσεται στο ίδιο σημείο. 

Λες να φταίει η εποχή; 

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που συνδέονται με την τριχόπτωση: κληρονομικότητα, ορισμένες παθήσεις, φαρμακευτικές αγωγές κ.ά. Όμως μερικές φορές το θέμα είναι θέμα εποχής. Και τι εννοούμε; Ότι πραγματικά σε κάποιες περιόδους τα μαλλιά μας είναι πιο εξασθενημένα, πέφτουν πιο εύκολα, οπότε χρειάζονται μεγαλύτερη υποστήριξη με φυσικά προϊόντα και φυσικές λύσεις. Ποιες περίοδοι είναι αυτές;

  • Η περίοδος μετά το καλοκαίρι
    Ναι, και δεν είναι τυχαίο που αυτές οι γραμμές γράφονται αρχές φθινοπώρου εδώ στο blog των Mastic SpaΤώρα είναι μία από τις περιόδους που η τριχόπτωση μας απασχολεί περισσότεροΠρόκειται για τη λεγόμενη εποχιακή τριχόπτωση, όπου τα μαλλιά μάς δείχνουν ότι ταλαιπωρήθηκαν λίγο παραπάνω από τον ήλιο, τη θάλασσα και την πισίνα.
  • Μια περίοδος στρες
    Αν διαβάζεις για εξετάσεις
    , έχεις στρες στη δουλειά ή είναι γενικώς για σένα μια εποχή με αυξημένο άγχος λόγω υποχρεώσεων, θα ξέρεις ότι τα μαλλιά σου μπορεί να πέφτουν με μεγαλύτερη συχνότητα. Η αλήθεια είναι ότι το στρες «πολεμάει» τον οργανισμό σου εκ των έσω και ποιος θα επηρεαστεί εμφανώς; Φυσικά οι θύλακες στο κεφάλι σου που αδυνατούν να συγκρατήσουν με την ίδια δύναμη τα μαλλιά σου.
  • Η περίοδος εγκυμοσύνης/εμμηνόπαυσης κ.ά.
    Οι ορμονικές διαταραχές αλλάζουν τις ισορροπίες στο σώμα σου και είναι πολύ πιθανό να εντείνουν την τριχόπτωση.
  • Μία περίοδος δίαιτας
    Όταν κάνεις αυστηρές δίαιτες και δεν παίρνεις τις απαραίτητες βιταμίνες, τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία που χρειάζεσαι, αυτό θα επηρεάσει σίγουρα τα μαλλιά σου.

Τι μπορούμε να κάνουμε; 

Όπως βλέπεις, κάποιες από τις αιτίες της τριχόπτωσης μπορείς να τις χτυπήσεις στη… ρίζα του προβλήματος. Βγάλε το στρες από τη ζωή σου και ξεκίνα μια ισορροπημένη διατροφή με επαρκή πρόσληψη σιδήρου. Άρχισε να κοιμάσαι σωστές ώρες. Κατά τη διάρκεια του ύπνου το σώμα σου είναι σαν να πατάει ένα κουμπί reset στις λειτουργίες του. Οι μελέτες δείχνουν ότι η ρυθμίζοντας τον ύπνο σου ανεβάζεις τα επίπεδα μιας ορμόνης που λέγεται HGH (Human Growth Hormone)και η οποία σε βοηθά να αντιμετωπίσεις αρκετά οργανικά προβλήματα όπως η εξασθένιση της τρίχας και η τριχόπτωση. 

Επίσης οι δερματολόγοι θυμίζουν ότι αλλάζοντας τη ρουτίνα του λουσίματός σου μπορείς να δεις σημαντική αλλαγή. Απόφυγε όσο μπορείς σαμπουάν με πληθώρα χημικών. Στα Mastic Spa έχουμε δημιουργήσει ειδικά προϊόντα που αντιμετωπίζουν με απόλυτα φυσικό τρόπο την τριχόπτωση. Χρησιμοποίησε το Mastic Shampoo Treatment το οποίο εκτός από τη Μαστίχα (η δράση της οποίας ενάντια στην τριχόπτωση ήταν γνωστή από την αρχαιότητα), χρησιμοποιεί επίσης: 

  • αγνό ελαιόλαδο που ευνοεί την ανάπτυξη της τρίχας
  • βιολογικά εκχυλίσματα arnica και καλέντουλας βιολογικής καλλιέργειας, που έχουν αποδεδειγμένη ενυδατική και τονωτική δράση 
  • εκχυλίσματα καναδικής ιτιάς που περιέχουν ένζυμα τα οποία αναστέλλουν την τριχόπτωση

Συμπλήρωσε την περιποίησή σου με το Hair Treatment Lotion. Η λοσιόν αυτή ενώνει το μαστιχέλαιο και τη δύναμη της μαστίχας Χίου με συστατικά όπως: βιολογικό γάλα, αγριοκάστανο, αλλά και τριπεπτίδια copper, πράσινο τσάι arnica και σύμπλεγμα auxina tricogenaΠρόκειται για μία εντατική αγωγή τριχόπτωσης, τόνωσης και αντιγήρανσης. Τα τριπεπτίδια copper έχουν σημαντική δράση στην ανάπτυξη της τρίχας. Το σύμπλεγμα auxina tricogena δρα χωρίς να προκαλεί ερεθισμό στη βάση της τρίχας ενδυναμώνοντάς τη. Το γάλα και η υδρολακτίνη σε συνδυασμό με τα βιολογικά εκχυλίσματα ενυδατώνουν την τρίχα, κάνοντάς την περισσότερο ανθεκτική. 

Φυσικά, στη μάχη σου για πρόληψη και αντιμετώπιση της τριχόπτωσης μπορούν να σε βοηθήσουν και άλλα εξειδικευμένα προϊόντα, όπως το αντιπυτιριδικό σαμπουάν με έλαιο argan (μιας και η πιτυρίδα έχει συνδεθεί με φαινόμενα τριχόπτωσης, αφενός λόγω του κνησμού και αφετέρου της επίδρασης στους θύλακες της τρίχας), αλλά και το ξηρό λάδι μαλλιών με έλαιο argan που θα βοηθήσει στην αναδόμηση των μαλλιών σου. Στο ίδιο πλαίσιο θα σε βοηθήσει σίγουρα και το Aloe Conditioner το οποίο με τη μαστίχα και τη βιολογική αλόη δρα κατευθείαν κατά της τριχόπτωσης αφήνοντας τα μαλλιά απόλυτα αναζωογονημένα. Χάρη στα μακροφάγα και την υπεροξειδική δισμουτάση που περιέχονται στη σύνθεση της αλόης, τονώνεται η ανάπτυξη των μαλλιών και προλαμβάνεται η υπερβολική απώλεια της τρίχας. 

 

Τι άλλο μπορείς να αλλάξεις στις συνήθειές σου; Να αποφεύγεις όσο μπορείς τα εξής: καυτό ντους (το καυτό νερό αδυνατίζει την τρίχα), σκληρό τρίψιμο των μαλλιών σου με πετσέτα, καυτό πιστολάκι μαλλιών και άλλες δυνατές συσκευές φορμαρίσματος, προϊόντα styling με πολλά συντηρητικά ή χημικά πρόσθετα, σφικτές κοτσίδες και χτενίσματα. 

Αν έχεις στο μυαλό σου αυτές τις μικρές κινήσεις και κάνεις τις σωστές αλλαγές στη ζωή και τη φροντίδα των (υπέροχων) μαλλιών σου, θα δεις σίγουρα βελτίωση και θα μπορείς ξανά να απολαύσεις δυνατά μαλλιά που ακτινοβολούν υγεία και δεν πέφτουν εύκολα. Τι περιμένεις λοιπόν; Η φύση έχει προβλέψει για όλα. Ώρα να την εμπιστευτείς. 

 

*Δες και το θέμα για την ξηροδερμία στο κεφάλι. Έχει πολλές ακόμα απαντήσεις και tips για δυνατά μαλλιά και υγιές τριχωτό της κεφαλής.

15 Shares:
You May Also Like