Ψαλίδα μαλλιών και σπασμένες άκρες: γιατί συμβαίνει και τι μπορώ να κάνω;

Μακραίνεις τα μαλλιά σου; Τότε σίγουρα ξέρεις πόσο ωραία αίσθηση έχουν τα μακριά, στιλπνά μαλλιά αλλά και πόσα «μυστικά» υπάρχουν στο να τα διατηρήσεις υγιή. Ίσως ο πιο ενοχλητικός σαμποτέρ των μακριών μαλλιών είναι η ψαλίδα. Δεν είναι δύσκολο να την προλάβεις. Δεν είναι δύσκολο να την αντιμετωπίσεις. Αρκεί να έχεις σωστή εικόνα για το τι συμβαίνει στις άκρες των μαλλιών σου και να κάνεις 2-3 ριζικές αλλαγές στη περιποίηση-spa που τους προσφέρεις. Η δύναμη της μαστίχας Χίου θα είναι ένα από τα μυστικά σου όπλα. Πάμε να δούμε όλα τα υπόλοιπα. 

 

Βγάλε… άκρη για τις άκρες των μαλλιών σου 

Κανένα πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται αν δεν το ερευνήσεις εκ των έσω. Στα Mastic Spa έχουμε ερευνήσει σε βάθος τη φυσιολογία των μαλλιών. Ξέρουμε ότι κάθε τρίχα είναι ολόκληρος μικρόκοσμος και πρέπει να τον αντιμετωπίζουμε ως τέτοιον. Η τρίχα λοιπόν είναι ένα εύκαμπτο στέλεχος κερατοποιημένων κυττάρων. Η εξωτερική στοιβάδα αυτής της λεπτής ίνας, προστατεύει το εσωτερικό. Αν φροντίζεις το εξωτερικό μέρος, οι θεραπευτικές ουσίες περνούν και στο εσωτερικό αναδομώντας το «νήμα» της τρίχας. Αν αφήνεις την τρίχα σου εκτεθειμένη σε: ακραίες καιρικές συνθήκεςχημικές ουσίες και ρύπανση, ή αν την κακομεταχειρίζεσαι ταλαιπωρώντας τη με πολλές βαφέςδυνατό τρίψιμο ή βίαιο styling σίγουρα θα σπάσει ή θα δημιουργήσει αυτό που λέμε ψαλίδα ή σπασμένες άκρες. Επιστημονικά η κατάσταση αυτή ονομάζεται «τριχοπτίλωση» (trichoptilosis) και οι ειδικοί χωρίζουν τα αίτια σε τέσσερις παράγοντες: 

  • ξηρότητα 
  • θερμική επιβάρυνση (δηλαδή πολύ υψηλές ή χαμηλές θερμοκρασίες) 
  • μηχανική επιβάρυνση (δηλαδή κακή διαχείριση των μαλλιών) 
  • χημική επιβάρυνση (δηλαδή ακατάλληλα προϊόντα μαλλιών με χημικούς παράγοντες) 

*θυμήσου: Κάθε προϊόν Mastic Spa σου δίνει όλες τις απαραίτητες θρεπτικές ουσίες για την υγεία των μαλλιών σου χωρίς parabensmineral oilπροπυλενογλυκόλεςαιθανολαμίνεςτριεθανολαμίνες 

 

Πόση ψαλίδα έχεις; 

Όσο πιο ατημέλητα έχεις αφήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα τα μαλλιά σου, τόσο περισσότερη ψαλίδα ίσως παρατηρείς. Φέρε τις άκρες των μαλλιών σου κοντά στα μάτια σου. Τις βλέπεις να χωρίζονται σε δύο ή περισσότερα μέρη; Πόσο φθαρμένες είναι; Μοιάζουν άτονες σε εκείνο το σημείο και θαμπές; Μπλέκονται μεταξύ τους; Η ψαλίδα εντοπίζεται στο κάτω μέρος μόνο ή και σε ψηλότερα σημεία; Ποια είναι η σύσταση των μαλλιών σου; Είναι ίσια, σπαστά ή με μπούκλες; Στα πιο ίσια μαλλιά είναι πιο εύκολο να το παρατηρήσεις.  

Κάνε το μπάνιο οχυρό σου 

Στη μάχη κατά της ψαλίδας υπάρχουν φυσικά συστατικά που εδώ και πολλά χρόνια έχουν αποδειχτεί αξεπέραστα σε αποτελεσματικότητα.  Η μαστίχα Χίου είναι το κυριότερο από αυτά, προσφέροντας πραγματική ενυδάτωση και αναδόμηση στην ταλαιπωρημένη, ξηρή ή αφυδατωμένη τρίχα. Χρησιμοποίησε ένα σαμπουάν της σειράς των Mastic Spa που να είναι πιο κοντά στον τύπο μαλλιών σου. Για παράδειγμα για πιο φθαρμένα μαλλιά χρησιμοποίησε το σαμπουάν επανόρθωσης με μαστίχα Χίου και argan oil. Αν έχεις βαμμένα μαλλιά χρειάζεσαι οπωσδήποτε το Shampoo for colourtreated hairΕίναι ειδικά σχεδιασμένο ώστε να αναζωογονεί και να προστατεύει τα μαλλιά που έχουν υποστεί αποχρωματισμό, βαφή και άλλες επεξεργασίες. Το μυστικό του βρίσκεται στην προσθήκη συστατικών όπως το μικρογαλάκτωμα σιλικόνης που εισχωρεί στην τρίχα και ενισχύει το προστατευτικό της φιλμ. Η σιλικόνη αυτή είναι από τα πιο αποτελεσματικά στοιχεία που μπορείς να βρεις, και μάλιστα σε αυτή τη συνεργιστική δράση με τη μαστίχα, έχει απαράμιλλα αποτελέσματα.  Στο ίδιο μοτίβο, μην ξεχνάς το κατάλληλο Conditioner αλλά και την περιποίηση με μια μάσκα κάθε 3-4 λουσίματα 

Σημαντική δράση κατά της ψαλίδα θα βρεις και στα ξηρά λάδια μαλλιών, όπως το Sun Argan Hair Oil με δείκτη προστασίας SPF 15. Στην Ελλάδα που έχουμε ηλιοφάνεια τις περισσότερες ημέρες του χρόνου χρειαζόμαστε οπωσδήποτε δείκτη προστασίας για βέλτιστη ποιότητα μαλλιών. Επίσης το έλαιο argan που περιέχει το συγκεκριμένο λάδι, αποτρέπει την ξηρότητα, δυναμώνει την τρίχα και θεραπεύει την ψαλίδα ενώ είναι πλούσιο και σε βιταμίνη Ε. 

 

Κάνε τη σωστή συμφωνία με τον κομμωτή σου 

Επισκέψου τον κομμωτή σου πιο συχνά. Συμφώνησε μαζί του να εφαρμόσετε το μίνιμουμ τριμάρισμα στα μαλλιά σου ώστε να δυναμώσεις τις άκρες. Ο κομμωτής μπορεί επίσης να εφαρμόσει μια φυσική τεχνική κοψίματος που λέγεται dusting. Σε αυτή την τεχνική παίρνει προσεκτικά με το ψαλίδι τα κατεστραμμένα σημεία κατά μήκος της επιφάνειας των μαλλιών σου, χωρίς να αφαιρεί ιδιαίτερα μήκος. Όμως σε κάθε περίπτωση μη φοβάσαι να τα κόβεις 1-1,5 πόντο. Δυναμώνουν και μακραίνουν πιο γρήγορα. Φαίνεται περίεργο, αλλά αυτή είναι η αλήθεια: η πιο σύντομη οδός για πιο μακριά μαλλιά χωρίς κατεστραμμένες άκρες είναι το τακτικό αλλά «έξυπνο» κούρεμα. 

 

Χτενίσματα με έμφαση στη φύση 

Έχει παρατηρηθεί ότι φτηνές βούρτσες με μεταλλικές τρίχες και χτένες με άγρια «δόντια» επιταχύνουν τη φθορά των μαλλιών και την ψαλίδα. Χτένισε και ξεμπέρδεψε τα μαλλιά σου με πιο ήπιες μεθόδους. Επένδυσε σε μια καλή χτένα ή βούρτσα φτιαγμένη από 100% φυσικά συστατικά. Υπάρχουν βούρτσες με φυσικές τρίχες αλλά και ξύλινες κτένες που «συμπεριφέρονται» στα μαλλιά σου πολύ καλύτερα και δεν τα σπάνε.  

Tip: Ξεμπέρδεψε τα μαλλιά σου όσο έχουν πάνω τους το conditioner ή τη μάσκα. Μετά απλώς ξέβγαλέ τα καλά με χλιαρό νερό και μην τα τρίψεις, αλλά σκούπισέ τα (ή τύλιξέ τα) απαλά με την πετσέτα. Το χτένισμα και το ξεμπέρδεμα γίνονται πολύ πιο εύκολα την ώρα εφαρμογής του conditioner σε βρεγμένο κεφάλι και όχι σε στεγνά μαλλιά. 

Στα χτενίσματά σου προσπάθησε να μη χρησιμοποιείς πολλά προϊόντα styling ή πολύ υψηλές θερμοκρασίες στο ίσιωμα: θαμπώνουν και καταστρέφουν την τρίχα. Ένα σεσουάρ σε μέτρια θερμοκρασία και ένα λάδι μαλλιών με μαστιχέλαιο από τη σειρά των Mastic Spa θα κάνει τα μαλλιά σου να δείχνουν πιο υγιή, λεία και λαμπερά απ’ ότι φαντάζεσαι. 

Αυτό το ήξερες; 

Αν χρησιμοποιείς σίδερο ισιώματος, τουλάχιστον μην το χρησιμοποιείς σε βρεγμένα ή νωπά μαλλιά. Φρόντισε πρώτα να έχουν στεγνώσει εντελώς τα μαλλιά σου. Το σίδερο για ίσιωμα ή μπούκλες, ή γενικώς οι συσκευές αυτές, μπορεί να «βράσουν» το νερό που βρίσκεται πάνω σε κάθε «νήμα» τρίχας, προκαλώντας κάψιμο και φθορά που δεν αναστρέφεται εύκολα. 

Ενυδάτωση μέσα και έξω 

Τα έλαια όπως το μαστιχέλαιο και το έλαιο argan ενυδατώνουν και επανορθώνουν την τρίχα απ’ έξω, αλλά θέλεις να πετύχεις αντίστοιχη ενυδάτωση και… από μέσα. Μην παραλείπεις να βάζεις στην καθημερινή σου διατροφή καλά λιπαρά που θα βρεις στο ελαιόλαδο, στα Ω3 κάποιων ψαριών (όπως ο σολομός, ο τόνος κ.ά), στο αβοκάντο, στους σπόρους (όπως ο ηλιόσπορος, ο λιναρόσπορος κ.ά), τους ξηρούς καρπούς και τα αυγά. Στην σωστή ενυδάτωσή σου φυσικά σημαντικό ρόλο παίζει και το πόσο νερό πίνεις, και πόσους χυμούς, φρούτα και λαχανικά καταναλώνεις ημερησίως. 

3 Shares:
You May Also Like