Ξηροδερμία στο κεφάλι: γιατί εμφανίζεται και πώς… εξαφανίζεται;

Το σώμα μας -λένε- έχει πάντα τον τρόπο να μας πει ότι κάτι δεν πάει καλά. Ότι κάτι το ενοχλεί, ότι κάτι του λείπει. Ένας πολύ συχνός τρόπος που μας μιλάει πολλές φορές (εμείς άραγε το ακούμε;) είναι η ξηροδερμία στο κεφάλι. Σήμερα θα κάνουμε μια mastic ανασκόπηση στο φαινόμενο αυτό που μπορεί να σε έχει ταλαιπωρήσει στο παρελθόν ή να σε ταλαιπωρεί και αυτή τη στιγμή. Γιατί ποιος θέλει φαγούρα και ερεθισμούς στο κεφάλι; Ποιος θέλει άσπρες νιφάδες να πέφτουν στους ώμους και τα ρούχα μας και να χαλάνε το… image μας, όταν μάλιστα δεν ξέρουμε τι κάνουμε λάθος; Μέχρι να τελειώσει αυτό το blog post θα έχεις όλες τις απαντήσεις που χρειάζεσαι.

Και έτσι ξαφνικά άρχισε να… χιονίζει

Οι μικρές, μερικές φορές σχεδόν αόρατες, νιφάδες που είναι αποτέλεσμα φαγούρας -ή κνησμού όπως το λέμε πιο επιστημονικά- δεν έρχονται ποτέ τυχαία. Είναι ο τρόπος, όπως είπαμε πιο πάνω, του σώματός σου να σου πει ότι κάτι το έχει «στρεσάρει». Τι μπορεί να δημιουργεί λοιπόν την ξηροδερμία;

  • Η αλλαγή του καιρού: Τώρα που περνάμε από ένα θερμό καλοκαίρι σε ψυχρότερες μέρες είναι πιθανό να εμφανίσουμε ξηροδερμία.
  • Οι κακές πρακτικές περιποίησης των μαλλιών: Η χρήση προϊόντων περιποίησης ή σαμπουάν που περιέχουν χημικούς παράγοντες και διαταράσσουν το επίπεδο λιπιδίων του τριχωτού της κεφαλής σου.
  • Η αφυδάτωση: Το να μην ενυδατώνεις δηλαδή επαρκώς τον οργανισμό σου (με νερό και φυσικά ροφήματα) και την επιδερμίδα σου (με τους κατάλληλους ενυδατικούς παράγοντες).
  • Η ηλικία: Όσο μεγαλώνουμε, θέματα ξηροδερμίας μπορεί να εμφανίζονται ξαφνικά ή να εντείνονται, αλλά είναι στο χέρι μας να τα αντιμετωπίσουμε.
  • Κάποια φάρμακα: Κάποιες ουσίες όπως η κορτιζόνη, τα διουρητικά, οι στατίνες που δίνονται για την αντιμετώπιση της χοληστερίνης, κάποια αντισυλληπτικά κλπ, μπορεί να συμβάλλουν στην ξηροδερμία. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι αν τα παίρνεις πρέπει να αλλάξεις το θεραπευτικό σου σχήμα, απλώς να φροντίσεις ακόμα περισσότερο ώστε το δέρμα σου να παραμένει ενυδατωμένο καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας.

Όλα αυτά ενδέχεται να δημιουργήσουν μια διαταραχή στα επίπεδα υγρασίας του κεφαλιού μας. Ακόμα και αν δεν δούμε νιφάδες (καλό σημάδι αυτό, σημαίνει ότι το προλάβαμε στην αρχή του) θα το καταλάβουμε επειδή η αίσθηση εκεί στις ρίζες των μαλλιών μας δεν είναι καλή. Νιώθουμε ελαφριά ή έντονη φαγούρα, νιώθουμε τράβηγμα. Πολλές φορές η ξηρότητα στο κεφάλι συνοδεύεται από ξηρότητα και σε άλλα μέρη του σώματος, όπως το πρόσωπο, τα χέρια και τα πόδια.

Κι αν είναι πιτυρίδα;

Πολλές φορές συγχέουμε την πιτυρίδα με την ξηροδερμία. Αν και έχουν κάποια κοινά, ένας γρήγορος τρόπο να τις ξεχωρίσεις είναι ο εξής: Η ξηροδερμία είναι κατά βάση ξηρότητα, οπότε συνοδεύεται συχνά από κνησμό. Επίσης οι νιφάδες, αν υπάρχουν, είναι πολύ μικρές και λευκές. Η πιτυρίδα από την άλλη, συνήθως συνδέεται με λιπαρότητα. Οφείλεται επίσης σε διαταραχή της φυσικής στοιβάδας προστασίας του κεφαλιού σου και οι νιφάδες εδώ είναι περισσότερο εμφανείς, μπορεί και λίγο μεγαλύτερες, λευκές ή κίτρινες. Αν έχεις οποιαδήποτε αμφιβολία, συμβουλέψου και τον δερματολόγο σου.

Φυσική αντιμετώπιση σε 10 βήματα

Τι κάνουμε λοιπόν όταν το πρόβλημα είναι η ξηροδερμία; Το βασικότερο είναι να επαναφέρουμε τα σωστά επίπεδα υγρασίας στον οργανισμό μας και στο τριχωτό της κεφαλής μας ειδικότερα.

1. Εμπιστεύσου τα σωστά προϊόντα καθαρισμού για τα μαλλιά σου

Τα σαπούνια διαταράσσουν το φυσιολογικό PH και οι χημικοί παράγοντες αφυδατώνουν το δέρμα σου δημιουργώντας σε σημεία που δεν βλέπεις (όπως στις ρίζες των μαλλιών σου) ξηροδερμία. Διάλεξε τα πιο ήπια καθαριστικά σαμπουάν που μπορείς, ιδανικά με ενυδατικά στοιχεία. Εδώ που βρίσκεσαι είσαι στο σωστό σημείο γιατί η μαστίχα έχει από μόνη της θεραπευτικές ιδιότητες σε θέματα προστασίας και επούλωσης του δέρματος. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο που αναγνωρίστηκε το 2015 και επισήμως ως φυτικό φάρμακο από το European Medicine Agency (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων). Συγκεκριμένα, η Επιτροπή για τα Φυτικά Φαρμακευτικά Προϊόντα (HPMC) την έβαλε ομόφωνα στην κατηγορία των παραδοσιακών φαρμάκων φυτικής προέλευσης (δες περισσότερα εδώ).

2. Οι συνέργειες έχουν τη λύση

Ένα προϊόν, εκτός από το να είναι τόσο φυσικό όσο τα σαμπουάν των Mastic Spa, καλό είναι επίσης να στοχεύει κατευθείαν στο πρόβλημα. Το ειδικό Argan Dundruff Shampoo συνδυάζει τις ιδιότητες της Μαστίχας με την αυξημένη και ευεργετική προς το δέρμα δράση του Argan Oil. To σύμπλεγμα σαλικυλικού άλατος και PCA 30 δημιουργεί επίσης έναν αντι-πιτυριδικό παράγοντα που καταπολεμά την πιτυρίδα και εξισορροπεί τη λιπαρότητα του δέρματος. Το αποτέλεσμα; Αποκαθίσταται η φυσική υγρασία της επιδερμίδας και των μαλλιών ενώ το σύμπλεγμα προβιταμίνης Β5 και χαμομηλιού απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα και μειώνει την ξηρότητα.

 

3. Βρες τη χρυσή τομή στο λούσιμο

Το λούσιμο είναι μια ιεροτελεστία που μπορεί να ενδυναμώσει ή να αποδυναμώσει το τριχωτό της κεφαλής σου. Για να αποφύγεις την ξηροδερμία χρησιμοποίησε χλιαρό και όχι υπερβολικά ζεστό νερό και κάνε απαλό μασάζ. Αυτά τα δύο απλά μυστικά μην τα παραβλέπεις. Το χλιαρό νερό σέβεται το δέρμα και την τρίχα σου και δεν τα φθείρει όπως το πολύ ζεστό. Από την άλλη, το απαλό μασάζ με μικρές κυκλικές κινήσεις βοηθάει στη σωστή αιμάτωση, ενεργοποιεί τους θύλακες της τρίχας, απομακρύνει με ήπιο τρόπο κατάλοιπα σμήγματος ή προϊόντων styling, και προετοιμάζει το δέρμα σου για να δεχθεί καλύτερα τα όποια φυσικά συστατικά διαθέτει το σαμπουάν σου και μετέπειτα το conditioner, η μάσκα που θα χρησιμοποιήσεις και το λάδι μαλλιών.

Οπότε με τα Mastic Spa μπορείς να εφαρμόζεις άφοβα το απαλό μασάζ. Αφού δεν έχουν parabens, mineral oil, προπυλενογλυκόλες, αιθανολαμίνες, τριεθανολαμίνες και άλλα όχι τόσο αγνά στοιχεία, είσαι ασφαλής ότι κάνεις ένα πραγματικό δώρο στον εαυτό σου. Επίσης ρύθμισε τη συχνότητα των λουσιμάτων σου ανάλογα με τις ανάγκες των μαλλιών σου και τον τύπο του σαμπουάν σου. Ας πούμε κάποια σαμπουάν όπως το Argan Shampoo μπορείς να τα χρησιμοποιείς και για καθημερινό λούσιμο.

 

4. Μην αμελείς την ενυδάτωση της τρίχας

Βάλε στη ρουτίνα σου ένα conditioner που θα σε βοηθήσει να επαναφέρεις τα σωστά επίπεδα υγρασίας στο τριχωτό της κεφαλής σου. Χρησιμοποίησε επίσης ανά διαστήματα μια μάσκα μαλλιών και ένα ξηρό λάδι όπως αυτά που θα δεις εδώ, ώστε να απαλύνεις τα συμπτώματα της ξηροδερμίας και να ενυδατώσεις με απόλυτα φυσικό τρόπο το κεφάλι σου.

5. Πρόσεχε στο στέγνωμα

Μην τρίβεις με υπερβολική δύναμη το κεφάλι σου και τα μαλλιά σου για να τα στεγνώσεις. Το δυνατό τρίψιμο αυξάνει την παραγωγή σμήγματος. Αντίστοιχα κακή συνήθεια είναι το στέγνωμα με το πιστολάκι σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Κράτα μια μέση θερμοκρασία και μην πλησιάζεις τον καυτό αέρα πολύ κοντά στις ρίζες των μαλλιών σου.

6. Βούρτσισε με… ευγένεια

Η ίδια ευγένεια χρειάζεται και στο βούρτσισμα αν θες να εμποδίσεις την ξηροδερμία. Έχουμε συνηθίσει να βουρτσίζουμε δυνατά τα μαλλιά μας, τραυματίζοντας μερικές φορές επιφανειακά το κεφάλι μας. Τέτοιες μικρές εκδορές μπορούν να γίνουν η αιτία να ερεθιστεί το δέρμα μας ακόμα περισσότερο. Βούρτσισε απαλά ώστε να απομακρύνεις νεκρά κύτταρα και να βοηθήσεις την επιδερμίδα να αναπνεύσει. Το ίδιο σημαντικό είναι το να αποφεύγεις να ξύνεις τα σημεία που εμφανίζεται ο κνησμός (φαγούρα).

7. Αύξησε την προσλαμβανόμενη ποσότητα νερού και υγρών

Μοίρασε το νερό που πίνεις σε όλη τη διάρκεια της μέρας. Αν το θυμηθείς π.χ. το βράδυ και το πιεις όλο μαζεμένο τα αποτελέσματα δεν είναι ίδια. Χρειάζεται να το θυμάσαι σε τακτά χρονικά διαστήματα μέσα στη μέρα.

8. Απόφυγε τους πολλούς καφέδες και το αλκοόλ

Μελέτες έχουν δείξει ότι η καφεΐνη και το αλκοόλ είναι διουρητικά. Κάνουν το σώμα σου να αποβάλλει αρκετό νερό μέσω των ούρων, μαζί με πολλά θρεπτικά συστατικά και ηλεκτρολύτες. Οπότε μείωσε στο ελάχιστον αν μπορείς την κατανάλωσή τους.

9. Φτιάξε θεραπευτικό… πιάτο

Η διατροφή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην όψη και στην υγεία του δέρματός μας. Οπότε δοκίμασε να κάνεις αλλαγές στη διατροφή σου. Ενυδάτωση μπορείς να πετύχεις όχι μόνο με το νερό αλλά και με λαχανικά και φρούτα. Μπορείς να δεις μεγάλη διαφορά επίσης εντάσσοντας στο διαιτολόγιό σου τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνες, σε ψευδάργυρο (όπως τα αυγά και τα γαλακτοκομικά) και σε Ω-3 λιπαρά οξέα (όπως τα λιπαρά ψάρια και οι ξηροί καρποί).

10. Απόφυγε το υπερβολικό ψύχος

Οι ακραίες θερμοκρασίες (καυτό-ψυχρό) και οι μεταβολές της θερμοκρασίας εντείνουν την ξηροδερμία. Τώρα που σε λίγους μήνες πλησιάζει ο χειμώνας να θυμάσαι τις κρύες μέρες να έχεις το κεφάλι σου καλυμμένο με έναν ζεστό σκούφο.

71 Shares:
You May Also Like