Περιποίηση προσώπου στα 30: τώρα είναι η στιγμή σου 

Περιποίηση προσώπου στα τριάντα

Περνώντας το κατώφλι των 30 ανοίγεις ένα νέο κεφάλαιο ζωής. Βιώνεις περίεργες αλλαγές και καταλαβαίνεις ότι μεγαλώνεις, από μερικά μικρά αλλά καθόλου ευκαταφρόνητα σημάδια: προτιμάς να καθίσεις με τις πιτζάμες σου στον καναπέ παρά να βγεις… χαμηλώνεις τη μουσική μόλις μπεις στο αυτοκίνητο… βρίσκεις το πρώτο σου κινητό και συνειδητοποιείς ότι είχε ανοιγόμενο πορτάκι… Και σαν να μην έφταναν αυτά, ακόμα και το σώμα ή το δέρμα σου δείχνει ότι πέρασες σε καινούργια φάση. Τι κάνεις λοιπόν; Συνεχίζεις τις συνήθειες των 20 ή αλλάζεις; Φυσικά και αλλάζεις. Εμείς θα εστιάσουμε στο πιο χαρακτηριστικό σημείο του σώματος που αποκτά νέες ανάγκες μετά την ηλικία των 30: το πρόσωπο. Και θα σου αποκαλύψουμε όλα όσα έχουμε υπόψη όταν δημιουργούμε στα Mastic Spa τα προϊόντα προσώπου που αγαπάς. 

Τι αλλάζει στα κύτταρα του προσώπου μας 

Καθώς μπαίνουμε στη δεκαετία των 30, θα παρατηρήσουμε ξαφνικές αλλαγές καθώς τα επίπεδα των οιστρογόνων πέφτουν και η τεστοστερόνη λαμβάνει πιο κεντρικό ρόλο ως ορμόνη. Ο ρυθμός ανανέωσης των κυττάρων που στα είκοσί μας, μας έκανε να δείχνουμε πιο λαμπεροί και φρέσκοι, επιβραδύνεται. Μπορεί να παρατηρήσεις ότι το δέρμα του προσώπου σου γίνεται πιο θαμπό, πιο ξηρό και πιο λεπτό. Θα παρατηρήσεις εμφάνιση λεπτών γραμμών και κάποιων ρυτίδων – κυρίως γύρω από τα μάτια όταν χαμογελάς ή στο μέτωπο. Μπορεί να διαπιστώσεις ότι το δέρμα σου γίνεται σιγά-σιγά πιο ευαίσθητο: επηρεάζεται περισσότερο από τον ήλιο, από το κρύο ή από αμφιβόλου ποιότητας καλλυντικά. Επίσης μπορεί να δεις τις πρώτες δυσχρωμίες (ναι, εμφανίζονται από τη δεκαετία των 30) ή μερικά μεμονωμένα ξεσπάσματα του δέρματος (δηλαδή σπυράκια που νόμιζες ότι τα χεις αφήσει πίσω στην εφηβεία, ή και μαύρα στίγματα). Συμπληρωματικά, πιθανόν να δεις την -μέχρι προσφάτως περιορισμένη- τριχοφυΐα του προσώπου (πάνω από τα χείλη ή στο πηγούνι) να γίνεται πιο εμφανής (πολύ εκνευριστικό!). Ή να προσέξεις ότι κάτω από τα μάτια σου οι μαύροι κύκλοι ή οι σακούλες δεν υποχωρούν τόσο εύκολα όσο παλιότερα (πιο παλιά, λίγος ύπνος και λίγο δροσερό νερό μπορούσε να κάνει θαύματα). 

Τι πρέπει να αντισταθμίσεις 

Η σταδιακή «γήρανση» του προσώπου είναι μια απόλυτη φυσική διαδικασία. Τα οιστρογόνα είναι φυσικό να μειώνονται με το πέρασμα των χρόνων και ο ρυθμός ανάπλασης του δέρματος να επιβραδύνεται – όπως είδαμε και πιο πάνω. Η ελαστίνη και το κολλαγόνο επίσης, θα παράγονται σε μικρότερες ποσότητες. Είναι στο χέρι σου όμως να αντισταθμίσεις τα σημάδια από αυτές τις αλλαγές. Μια μικρο-συντήρηση χρειάζεται, μερικές καίριες προσαρμογές στη ρουτίνα περιποίησης του προσώπου σου.  

 

«Το πρόσωπό μου είναι πιο θαμπό» 

Τα νέα κύτταρα που γεννιούνται είναι η αιτία για λαμπερό πρόσωπο που ακτινοβολεί. Όταν ήσουν παιδί, νέα κύτταρα έκαναν την εμφάνισή τους κάθε δύο εβδομάδες περίπου (γι αυτό είχες τόσο ωραίο δερματάκι!). Μετά τα 30 η εμφάνιση νέων κυττάρων καθυστερεί και γίνεται περίπου κάθε μήνα. Που σημαίνει ότι νεκρά κύτταρα συσσωρεύονται για περισσότερο χρόνο στο πρόσωπό σου. 

«Τι να κάνω;» 

Απολέπιση. Η πιο φυσική διαδικασία για να απαλλαγείς από τη στρώση των νεκρών κυττάρων και να αποκαλύψεις τα υγιή νέα κύτταρα που υπάρχουν από κάτω. Κάνε απολέπιση μία με δύο φορές την εβδομάδα. Προτίμησε απολεπιστικά προϊόντα με κατεξοχήν φυσικά συστατικά που έχει αποδειχθεί ότι απομακρύνουν τα νεκρά κύτταρα και τους ρύπους αποτελεσματικά χωρίς να τραυματίζουν την επιδερμίδα σου. Η μαστίχα Χίου σε κάθε απολεπιστικό προϊόν των Mastic Spa θα ενεργήσει ευεργετικά και αντιβακτηριδιακά, ενισχύοντας τις φυσικές άμυνες του δέρματός σου. Παράλληλα, άλλα συστατικά που χρησιμοποιούμε, όπως το κουκούτσι της ελιάς, οι σπόροι σταφυλιού και τα κουκούτσια αμυγδάλου συμβάλλουν σε ένα αγνό πήλινγκ προσώπου. 

👉 Θυμίσου: το πήλινγκ πάντα πρέπει να ακολουθεί έναν απαλό καθαρισμό προσώπου. 

 

«Το πρόσωπό μου έχει γίνει πιο ξηρό» 

Η ενυδάτωση του προσώπου σου από τα 30 και μετά δεν είναι τόσο εύκολη υπόθεση. Και οι φυσικοί ενυδατικοί παράγοντες όπως το υαλουρονικό οξύ που είναι το πιο γνωστό υδρόφιλο συστατικό του δέρματός μας, αρχίζουν να μην παράγονται με την ίδια συχνότητα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι ιστοί να μην συγκρατούν τόσο νερό και να μειώνεται η αντοχή τους σε εξωτερικούς βλαπτικούς παράγοντες. 

«Τι να κάνω;» 

Καλή ενυδάτωση. Εκτός από την μαστίχα Χίου, στα ενυδατικά προϊόντα των Mastic Spa θα βρεις μια πληθώρα από άλλα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, όπως το ελαιόλαδο μαζί με αβοκάντο και εκχυλίσματα ginkgo που διατηρούν την υδατική ισορροπία στους ιστούς, ή όπως η βιολογική αλόη που επιτυγχάνει ακόμα πιο βαθιά θρέψη και ενυδάτωση στην επιδερμίδα σου και βοηθά ιδιαίτερα στη λείανση των ρυτίδων. Το βράδυ μπορείς να αναπληρώνεις όσα πολύτιμα συστατικά έχει χάσει η επιδερμίδα σου κατά τη διάρκεια της μέρας, με μια κρέμα νυκτός: το ελαιόλαδο, η ριβόζη (που είναι συστατικό του DNA και του RNA), τα φωσφολιπίδια (τα λιπίδια που σχηματίζουν τις κυτταρικές μεμβράνες) και το liftessence (μια εξαιρετική ουσία που δρα ως φυσικό lifting), λειτουργούν όσο κοιμάσαι για να σε βρει το πρωί πιο λαμπερή και ενυδατωμένη. 

 

«Το πρόσωπό μου χρειάζεται ενισχυμένη θρέψη» 

Όσο κι αν μένεις πιστή σε μια βασική ρουτίνα περιποίησης (καθαρισμός-ενυδάτωση) στα 30+ αυτό δεν αρκεί. Οι κακές συνήθειες του παρελθόντος (αλκοόλ, κακή διατροφή, κάπνισμα, αϋπνία κ.ά) τώρα δείχνουν τα αποτελέσματά τους. Οι γυναικείες αναπαραγωγικές ορμόνες μετά τα 30 μειώνονται, ενώ φαίνονται οι πρώτες ρυτίδες και λεπτές γραμμές. 

«Τι να κάνω;» 

Πρέπει να εντάξεις στην περιποίησή σου μια μάσκα προσώπου. Μετά τον καθαρισμό προσώπου σου άπλωσε μία με δύο φορές την εβδομάδα μια μάσκα που φροντίζει σε βάθος την επιδερμίδα ενώ παράλληλα την συσφίγγει. Μια μάσκα με μαστίχα Χίου, πράσινο άργιλο, ελαιόλαδο και σπιρουλίνα  πετυχαίνει την επιθυμητή ανάπλαση και συμβάλλει στην οξυγόνωση των κυττάρων. Για πιο στοχευμένη δράση κατά των πρώτων ρυτίδων χρησιμοποίησε μια μάσκα λάμψης με μαστίχα Χίου, αγριοκάστανο και κόκκινο κρασί που έχει την δυνατότητα να δεσμεύει τις ελεύθερες ρίζες και να επιβραδύνει τη γήρανση του δέρματος. 

 

«Τα μάτια μου φαίνονται κουρασμένα» 

Η επιδερμίδα κάτω από τα μάτια είναι έως και πέντε φορές πιο λεπτή και πιο ευαίσθητη απ’ ό,τι στο υπόλοιπο πρόσωπο. Γι’ αυτό δεν ενδείκνυται να χρησιμοποιείς την κλασική ενυδατική κρέμα σου ή τη μάσκα προσώπου σου στα μάτια. Κουρασμένα μάτια, με μαύρους κύκλους, πρήξιμο ή σακούλες είναι ένδειξη κακής μικροκυκλοφορίας και έλλειψης θρεπτικών συστατικών. 

«Τι πρέπει να κάνω;» 

Μόλις απλώσεις την κρέμα προσώπου σου, μην ξεχάσεις να βάλεις και μια εξειδικευμένη κρέμα ματιών. Μπορείς να δοκιμάσεις ένα συνδυαστικό προϊόν (ορός & κρέμα) με μαστίχα Χίου και αλόη που δρα κατά των ρυτίδων των ματιών, βελτιώνει την μικροκυκλοφορία και καταπραΰνει την περιοχή. Ή μπορείς να χρησιμοποιήσεις μια κρέμα προσώπου που όμως να είναι κατάλληλη και για την ευαίσθητη περιοχή των ματιών, ώστε να μην χρειάζεται να βάζεις δύο διαφορετικά προϊόντα.  

 

«Βλέπω κάποια σπυράκια» 

Νόμιζες ότι μπαίνοντας στα 30 θα ξεφορτωθείς τις εφηβικές έγνοιες για τα σπυράκια και τα σημάδια στο πρόσωπο; Έκανες λάθος. Η ορμονικές διακυμάνσεις που συμβαίνουν μετά την ηλικία των 30 είναι υπεύθυνες για μερικά «ξεσπάσματα» της επιδερμίδας σου (ευτυχώς πιο λίγα απ’ ό,τι στην εφηβεία!). Είναι λογικό: ακόμα και η εγκυμοσύνη, η διατροφή μας αλλά και ο στρεσογόνος τρόπος ζωής μας μπορεί να εντείνουν το φαινόμενο. 

«Τι πρέπει να κάνω;» 

Πρόσθεσε στη ρουτίνα σου φυσικά στοιχεία που λειτουργούν ενάντια στα σπυράκια. Δεν χρειάζεται να τα χρησιμοποιείς καθημερινά. Απλώς φρόντισε να υπάρχουν στο ντουλάπι σου ώστε να τα επιστρατεύεις όσο και όποτε χρειάζεσαι. Προτίμησε να πλύνεις το πρόσωπό σου με κάτι που να καταπολεμά τους φραγμένους πόρους. Η μαστίχα Χίου έχει αντιφλεγμονώδεις και επουλωτικές ιδιότητες, ενώ μαζί με αγνά στοιχεία όπως το βιολογικό μέλι και το σαλικυλικό οξύ μπορούν να διορθώσουν γρήγορα την κατάσταση. 

 

«Βλέπω πιο σκούρες κηλίδες στο δέρμα μου» 

Οι κηλίδες αυτές που είναι γνωστές και ως υπέρχρωση δεν είναι τίποτα ανησυχητικό. Είναι συνήθως αποτέλεσμα της μακροχρόνιας έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία σε συνδυασμό με την αλλαγή των κυτταρικών λειτουργιών του προσώπου σου που συμβαίνει από τα 30 και μετά. 

«Τι να κάνω;»

Καταρχάς μην ξεχνάς την αντηλιακή σου κρέμα, είναι απαραίτητη σε μια χώρα με διαρκή ηλιοφάνεια όπως η δική μας. Κατά δεύτερον για να περιορίσεις το φαινόμενο, χρησιμοποίησε ένα brightener. Μπορείς να δοκιμάσεις ένα serum (ορό) λάμψης με μαστίχα Χίου, ελαιόλαδο και σκουαλένιο το οποίο αναδομεί την επιδερμίδα και βοηθά στη διατήρηση της νεανικής όψης. 

 

Περιποίηση προσώπου στα 30, σε 6+1 κινήσεις 

Ας συνοψίσουμε τα βήματα που χρειάζεται να ακολουθείς για μια πλήρη, απαράμιλλη και απόλυτα φυσική περιποίηση προσώπου 👇

  1. Πλύνε το πρόσωπό σου με ένα καθαριστικό προσώπου για να απομακρύνεις ρύπους, υπολείμματα μακιγιάζ και νεκρά κύτταρα. Κάνε πλούσιο αφρό με το σαπούνι σε όλο σου το πρόσωπο και ξέπλυνε με χλιαρό νερό.
  2. Μία με δύο φορές την εβδομάδα κάνε απολέπιση. Θα σε βοηθήσει να ανανεώσεις τα κύτταρα του προσώπου σου τώρα που ο κυτταρικός κύκλος επιβραδύνεται και απαιτεί τη δική μας «βοήθεια». Επίσης, με το απολεπιστικό θα βοηθήσεις ώστε οι θρεπτικές ουσίες της μάσκας ή της κρέμας σου να εισχωρήσουν καλύτερα στην επιδερμίδα σου.
  3. Άπλωσε μια καλή ενυδατική προσώπου, που ιδανικά να περιέχει συστατικά για λείανση των ρυτίδων και αναδόμηση.
  4. Φρόντισε την περιοχή των ματιών σου με ένα ειδικό προϊόν για τα μάτια ή μια ενυδατική που να ενδείκνυται για την ευαίσθητη περιοχή των ματιών. Άπλωσε την κρέμα με απαλές κυκλικές κινήσεις χωρίς να την τρίβεις.
  5. Ενίσχυσε την συνολική περιποίησή σου με ένα serum. Μπορεί να είναι ένα serum που να λειτουργεί και ως κρέμα ματιών, ή κάποιο serum που να επαναφέρει τη χαμένη σου λάμψη και να ομαλοποιεί τυχόν σκουρότερες περιοχές στην επιδερμίδα σου.
  6. Μία με δύο φορές την εβδομάδα επίσης, αφιέρωσε λίγο χρόνο για να απολαύσεις μια μάσκα προσώπου. Η εντατική φροντίδα μιας μάσκας προσώπου είναι επιβεβλημένη σε αυτή τη φάση της ζωής σου που η επιδερμίδα αρχίζει να ζητάει περισσότερη ενυδάτωση, τόνωση και θρέψη.
  7. Συνέχισε να κάνεις φυσικές επιλογές. Η φύση του προσώπου σου εναρμονίζεται απόλυτα με τη φυσικότητα των συστατικών που χρησιμοποιείς. Ρίξε μια τελευταία ματιά στον καθρέφτη σου και άδραξε τη μέρα: τα 30 είναι η δική σου δεκαετία. Θα τη ζήσεις με το ωραιότερο και καθαρότερο πρόσωπο που είχες ποτέ. 

 

 

 

 

 

 

28 Shares:
You May Also Like